Cindy Casier op stage in Zambia: “Ik verlang naar een frietje van de frituur”

Cindy toont trots haar 40ste baby die ze in Zambia ter wereld heeft geholpen. (Repro BRU) © BRU
Redactie KW

Cindy Casier (41) vertoeft momenteel in Zambia om er haar stage vroedkunde te volbrengen. De studente van Vives mocht een heel bijzonder moment ervaren tijdens deze stage, toen ze haar veertigste baby ter wereld mocht helpen.

Drie maanden lang leeft Cindy Casier ver van haar gezin. Een verplichte stage zorgt ervoor dat de vroedvrouw in opleiding vorige maand richting Katete vertrok om er te helpen in het plaatselijke hospitaal.

“Zondag zal ongetwijfeld een heel moeilijke dag worden voor mij”, reageert Cindy tijdens een babbel via Skype. “Dan ben ik namelijk jarig, maar voor de eerste maal zonder dat mij gezin mij zal kunnen omringen om dit met mij te vieren. Ondertussen verloopt mijn stage goed. Vorige week mocht ik als vroedvrouw in opleiding mijn veertigste baby ter wereld helpen, een best wel heel bijzonder en emotioneel moment voor mij trouwens.”

Bevolking

Ook met het land zelf, de bevolking en haar gewoontes kon Cindy al uitgebreid kennis maken. “Ondanks de winterperiode hier is aangebroken, kan ik nog steeds genieten van temperaturen rond de 25 graden. Enkel de dagen zijn heel wat korter geworden, gezien in Zambia de zon al onder gaat rond 17.45 uur. Ook wat het eten betreft, valt het hier wel mee, al verlang ik enorm naar een frietje van de frituur.”

“De plaatselijke bevolking is hartelijk en enorm dankbaar”

“Spijt dat ik mijn stage in Kantete volbreng, heb ik zeker en vast niet. Het gaat trouwens goed met mijn man Stefaan en onze kinderen Jels (17), Frane (15), Eef (14) en Ynn (4) en dat maakt het dubbel zo fijn voor mij”, aldus Cindy, die ter plaatse in primitieve omstandigheden moet werken. Ook met de muzungu’s dat zijn haar blanke collega-dokters en studenten van ter plaatse heeft Cindy een prima band.

Veel tijd om heimwee te hebben naar het thuisfront heeft de Kuurnse echter niet, gezien ze zo goed als elke dag een strak schema af te werken heeft. “De plaatselijke bevolking ziet ons graag komen”, gaat Cindy verder. “Ze zijn zo hartelijk, vol respect en vooral zo enorm dankbaar. Met enkele andere collega-studenten huur ik een huisje met een badkamer, een keukentje en een slaapkamer met twee bedden… alles dus wat we nodig hebben om drie maanden hier te kunnen overleven.”

Safaripark

“Katete ken ik ondertussen al heel goed en vorige week ben ik met andere studenten uit België richting South Luangwa getrokken om er een plaatselijk safaripark te bezoeken. Het was een onbeschrijfelijke ervaring. Het park oogde heel mooi en wat meer is, je ziet er de dieren in hun vertrouwde wilde biotoop leven.”

Naast Cindy reisden ook nog twee verpleegkundigen en één andere vroedkundige mee vanuit België richting Katete. Op maandag 4 juni keert Cindy terug naar België, maar daar wil ze even nog niet aan denken. Wie de belevenissen van Cindy wil volgen, kan dit doen via de Facebookpagina ‘Ine & Cindy in Zambia, Katete’.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier