Chloë uit Ooigem speelt thuiswedstrijd op de saxofoon: “Verschillende genres mogelijk”

De Nederlandse meisjes Carmen Huppertz en Bregje Deckers spelen sopraansaxofon en altsaxofoon. Chloë Verhulst uit Ooigem speelt tenorsaxofoon en de Luxemburgse Lisa D'harcour beoefent de baritonsaxofoon. © gf
Redactie KW

Chloë Verhulst (18) uit Ooigem speelt al sinds haar tiende saxofoon. De talentvolle jongedame volgt nu saxofoonles aan het conservatorium in Maastricht. Samen met drie klasgenoten zoekt ze podia om op te treden. Daarom geven ze op 30 maart een gratis concert in oc Den Aert in Sint-Baafs-Vijve.

Chloë zette op zevenjarige leeftijd haar eerste stappen in een muziekacademie. Na enkele hobby’s geprobeerd te hebben, bleek muziek echt iets voor haar. “Ik had al het een en ander gedaan. Zo was ik lid van een zwemclub, maar ik hield het nooit lang vol. Toen ik de muziekwereld wou binnenstappen, moest ik het minstens een jaar volhouden. Ondertussen is dat al meer dan 10 jaar geworden”, lacht Chloë. Chloë vindt de sax een instrument waarmee ze verschillende genres kan bespelen.

Ik zou het heel tof vinden mijn kennis over te dragen aan leerlingen

“Daarom is het ook zo plezant. Je kan klassieke, romantische stukken spelen, maar ook in de moderne muziekwereld is de saxofoon een belangrijk instrument. Je kan met de saxofoon een heel breed en afwisselen repertoire spelen. Trouwens speel ik niet alleen de vier verschillende saxofoons, maar ook op de piano kan ik mijn mannetje staan.”

Maastricht

Haar middelbare schooltijd werkte ze af in Gent. Daar volgde ze kunsthumaniora. “Waarom ik de saxofoon koos, weet ik niet, maar ik had er aanleg voor. Ik heb me altijd enorm geamuseerd met de saxofoon. Altijd weer ontdekte ik nieuwe stukken waarbij ik mijn grenzen verlegde. Ik krijg heel veel voldoening wanneer er na lang oefenen iets lukt. Dat is een mooie beloning. Daarom wou ik daar ook verder stappen in zetten”, legt ze uit. Na het middelbaar koos Chloë ervoor om volledig voor haar muziekinstrument te gaan. Ze volgt nu les aan het conservatorium van Maastricht.

“Ik heb er niet lang over moeten nadenken om te weten welke studies ik wilde volgen. Mijn ouders hebben mij ook onmiddellijk gesteund, ondanks dat de studiekeuze niet evident is.” Voor ze voor Maastricht koos, ging ze verschillende conservatoria af. “Ik volgde op verschillende plaatsen enkele proeflessen. In Maastricht voelde ik mij het meest thuis. Daar voelde ik dat de leerkrachten me boven mezelf kunnen doen uitstijgen. In Maastricht kan ik het verst geraken”, weet ze.

Droom

Voor Chlöe komt haar droom stilaan in vervulling. Door haar studies zou ze van haar hobby haar beroep kunnen maken. “Het belangrijkste is dat ik nog altijd vooruitgang boek en dan zien we wel. Ik hoef niet op de grote podia te staan. Ik zie mezelf later veeleer les geven. Ik zou het heel tof vinden mijn kennis over te dragen aan leerlingen”, geeft ze aan.

Op het conservatorium speelt de Ooigemse samen met twee Nederlandse meisjes en één Luxemburgse. Samen vormen ze het Benelux Saxophone Quartet. “In het begin was het wat zoeken om elkaar beter te leren kennen, maar ondertussen zijn we al goede vrienden. Niet alleen op muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak. We praten tegen elkaar in het Engels. Dat lukt het vlotst.” De meisjes willen wat podiumervaring opdoen. Daarom spelen ze een viertal concerten.

“We kozen plaatsen uit waar we wat familie hebben wonen. Het eerste concert vindt plaats op 30 maart in Sint-Baafs-Vijve. Later volgen nog drie concerten: één in Nederland en twee in Nieuwpoort.” De meisjes kozen ervoor om de concerten gratis te houden.

“Het is belangrijk voor ons om die ervaring mee te maken. Het is een belangrijke stap richting de toekomst. We hopen dan ook dat we een publiek hebben dat kan genieten van ons concert. Het wordt in elk geval a saxophone concert to remember“, besluit ze met de tagline van het concert. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier