Chaos in Nicaragua houdt Philip Vertriest nog even in België

Op de foto rechts Philip Vertriest, hij toont twee ezeltjes die in zijn project in Nicaragua vervaardigd werden. Naast hem Micha Breemeersch die vorige maand huiswaarts keerde uit Nicaragua en trots de brieven en knutselwerkjes toont van de kinderen ter plekke. (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Het straatgeweld en de opstanden tegen president Daniel Ortega die sinds vrijdagavond de kop op steken in heel wat steden van Nicaragua, zetten voorlopig het vertrek van Kuurnenaar Philip Vertriest on hold. Philip heeft in het Centraal-Amerikaanse land een onderwijsproject lopen. Via enkele vrienden ter plaatse volgt hij nu vol spanning de gevaarlijke situatie op.

Na een welverdiende vakantie van een viertal weken in Kuurne hoopte Philip Vertriest afgelopen maandag terug te kunnen vertrekken richting Nicaragua.

De gespannen sfeer die er momenteel heerst in het land, het negatief advies van buitenlandse zaken om naar het land af te reizen en de raad van enkele vrienden en kennissen ter plekke zette Philip echter aan het twijfelen en deed hem nadenken of het wel zo verstandig was om de terugvlucht naar het land aan te vatten.

Plunderingen

In het land heerst momenteel pure chaos“, vertelt Philip, “Via enkele vrienden, kennissen en medewerkers van Diacachimba ter plekke volg ik de toestand minuut na minuut verder op, al is het soms moeilijk om de echte waarheid te achterhalen. Heel wat supermarkten zijn er uit voorzorg gesloten en in de straten van grote steden lopen ‘s nachts plunderaars rond die van de situatie misbruik maken.”

Bij de gewelddadige protesten tegen president Daniel Ortega zouden ook al minstens 25 doden gevallen zijn. Zelf gaan mijn gedachten echter uit naar de impact van dit geweld voor de families en hun kinderen van ons project. Het voelt aan als of ik hen in de steek laat, maar een terugkeer naar Nicaragua is momenteel niet verantwoord.”

“Een terugkeer is momenteel niet verantwoord”

“Voorlopig bleven zowel mijn huurhuis aan de rand van de stad León als ons bouwproject onaangeroerd door plunderaars en ik hoop dat dit ook zo blijft.”

De protesten braken uit nadat vorige week woensdag een nieuwe wet van kracht werd die onder meer de sociale bijdragen verhoogt en pensioenen verlaagt. In eerste instantie kwamen vooral gepensioneerden op straat om hun ongenoegen te uiten, maar al snel kregen zij steun van studenten en werknemers.

Voedseltekort

Deze protesten zullen alvast het opkomende toerisme in Nicaragua geen goed doen”, gaat Philip verder. “In León zelf is de schade groot. Diverse gebouwen zijn er in vlammen opgegaan, andere zijn dan weer geplunderd. Ik vrees ook voor een dreigend voedseltekort.”

Van zodra de situatie ter plekke genormaliseerd is, bekijk ik om terug te gaan zodat ik met Diacachimba de plaatselijke bevolking kan helpen om hun leven opnieuw op te bouwen”, zegt Philip vastbesloten. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier