Chantal Verbeke doorprikt dat Leiehove in Zulte voor rijken zou zijn: “Huiselijke sfeer”

De bewoners van seniorie Leiehove is een ruim opgezet en schitterend gelegen verblijf voor valide aleenstaanden of echtparen met comfortabele studio's en appartementen. © MVW
Redactie KW

Seniorie Leiehove in Zulte is met zijn imposante oprijlaan en enorme villa al sinds jaar en dag een bekend zicht in de Oeselgemstraat. De vroegere woonst van de familie Verzele staat nu in de volksmond bekend als ‘het rusthuis voor rijke mensen’, maar is dit wel zo?

Eerst en vooral is de seniorie geen rusthuis, maar een verzameling van assistentiewoningen. In de villa bevinden zich tien appartementen voor bejaarden, elk uitgerust met eigen badkamer en keuken. Elke middag wordt echter ook een warme maaltijd voorzien in de gemeenschappelijke ruimte en de meeste bewoners maken hiervan gebruik.

Huiselijke sfeer

Die gemeenschappelijke ruimte is niet te vergelijken met die van een gewoon rusthuis. Er staat een prachtige kerstboom, een viertal ronde tafeltjes, een marmeren schouw en uitzicht op de prachtige tuin. “Wij proberen hier inderdaad een huiselijke sfeer te behouden“, legt Chantal Verbeke uit. Chantal runt de Seniorie nagenoeg alleen. Ze wordt parttime bijgestaan door haar schoonzus en af en toe helpt haar dochter ook mee. Deze laatste werkt sinds kort echter in Antwerpen en zal dus minder te zien zijn in de Leiehove.

Chantal Verbeke, Charlotte Baert en Mia Baert.
Chantal Verbeke, Charlotte Baert en Mia Baert.© MVW

Kosten onderhoud

Chantal is bekend met de bijnaam ‘rusthuis voor rijke mensen’, maar dat klopt helemaal niet. “Dat is eigenlijk een misverstand, onze prijzen liggen amper boven het gemiddelde van andere assistentiewoningen en echte woonzorgcentra waar permanent verzorgend personeel aanwezig is, zijn veel duurder. Het domein ziet er inderdaad imposant uit, maar de kosten voor onderhoud en dergelijke kunnen we uiteraard niet doorrekenen aan de bewoners.”

Valide bewoners

“Het onderhoud van de lift, van de tuin en de recente aanpassingen in functie van de brandveiligheid, die vangen we op door de personeelskosten laag te houden. Onze bewoners zijn nog zeer valide, er komt enkel een poetsdienst en ‘s morgens en ‘s avonds een verpleegster. Ik kook elke dag en doe de administratie.”

Het is dus door Chantals enorme inzet dat de seniorie absoluut niet voor ‘rijke mensen’ is. Zij is 7 dagen op 7, 24 uur per dag beschikbaar, kookt elke dag voor de tien bewoners en neemt een weekje vakantie per jaar. Dan neemt de schoonzus het even over. Het is Chantals vader die de villa eind jaren 80 kocht met toen al het plan om er serviceflats van te maken. Intussen runt Chantal de seniorie nu zelf al 17 jaar en de bewoners zijn heel erg tevreden. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier