Céline uit Zwevezele en Yasmine uit Roeselare gaan vrijwilligerswerk doen in Tanzania

Yasmine Rosiers (links) en Céline Delameilleure zien het helemaal zitten. © Foto Nele
Redactie KW

Céline Delameilleure en Yasmine Rosiers vertrekken op donderdag 20 september naar Tanzania. Ze gaan er vrijwilligerswerk doen in het regionaal ziekenhuis Arusha. “Het is onze gemeenschappelijke droom om aan vrijwilligerswerk te doen in het Afrikaanse continent”, vertelt het duo.

Céline Delameilleure (23) uit Zwevezele en Yasmine Rosiers (24) uit Roeselare kennen elkaar al geruime tijd. Ze liepen samen school in Barnum in Roeselare en tijdens de middelbare schooljaren werden ze vriendinnen. Daarna volgden ze beiden een opleiding binnen de zorgsector. Céline koos voor verpleegkunde en ging voor de optie pediatrie. Yasmine studeerde af als vroedvrouw.

Dezelfde werkgever

Tijdens hun hogere studies verloren de meisjes elkaar uit het oog, maar niet uit het hart. “Door onze huidige job in AZ Delta kwamen we elkaar weer toevallig tegen“, vertelt Céline. “We wisten niet dat we bij dezelfde werkgever solliciteerden. We kregen beiden een job aangeboden. In de wintermaanden werk ik mee op de dienst pediatrie en in de zomermaanden versterk ik de mobiele equipe. Yasmine werkt als verpleegkundige in de ontwaakzaal. We raakten aan de praat en onze vriendschap bloeide weer open en nu kunnen we zeggen dat onze droom binnen handbereik ligt.”

“Ze werken daar met minder middelen en dat maakt het juist zo spannend”

Yasmine liep al geruime tijd rond met het idee om ergens aan vrijwilligerswerk te doen. Haar voorkeur ging uit naar Afrika. Ze wilde haar droom waarmaken, maar alleen het onbekende opzoeken was een grote stap. “Ik lichtte Céline in over mijn plannen”, gaat Yasmine verder. “En raar maar waar, Céline had een gelijkaardige wens. Ze vond het een schitterend idee en we begonnen aan wat opzoekingswerk.”

Gastgezin

Ze kwamen bij de organisatie Projects Abroad terecht. “Een internationale organisatie met een uitgebreid aanbod aan vrijwilligerswerk en stages in alle werelddelen. De keuze is gevarieerd en gezondheidszorg hoort daar ook bij. Via deze organisatie vonden we onze weg. We kozen voor Afrika en het organiserende team gaf ons de nodige uitleg en ondersteuning. We kregen zelfs een gastgezin aangeboden. Via foto’s vernamen we meer over het reilen en zeilen van het gezinsleven in Afrika en we kregen er een goed gevoel bij. We weten hoe het huis eruitziet en welk comfort aanwezig is. De mensen zelf kennen we momenteel nog niet.”

Levenservaring

“We kozen bewust voor Tanzania”, vertelt Yasmine. “Ik ga er aan de slag als vroedvrouw en Céline start op de kinderafdeling. Afrika kent een boeiende cultuur. De puurheid is duidelijk zichtbaar. Het is tevens een land met een mooie natuur en tal van mogelijkheden. Ze werken daar met minder middelen en dat maakt het juist zo spannend.”

“Inderdaad” , pikt Céline in. “Ze hebben daar een totaal andere levensstijl. Hun manier van werken is veel rustiger. De medische middelen zijn eerder beperkt, maar wij zullen hen hopelijk veel kunnen bijbrengen.”

“We weten hoe het huis eruitziet en welk comfort aanwezig is. We hebben er een goed gevoel over”

Het wordt beslist een levenservaring die bij terugkomst nog lang zal nazinderen. “De aanpassing kan moeilijk worden, maar is de moeite waard om mee te maken. Ons doel is vooral ons steentje bijdragen in het regionale ziekenhuis van Arusha. Het ziekenhuis is ons totaal onbekend en ook daar wordt het afwachten hoe de werking zal zijn. We komen alvast in een totaal nieuw werkterrein terecht met ups en downs.”

Nog niet gebonden

De twee vriendinnen vertrekken op donderdag 20 september en verblijven tot vrijdag 26 oktober in Tanzania. “Gedurende vijf weken verblijven we er bij een gastgezin. We vinden beiden dat het geschikte moment om onze droom waar te maken, aangebroken is. We zijn nog niet echt aan België gebonden. Onze studies zijn achter de rug en onze werkgever had er geen problemen mee om een werkstop van vijf weken in te lassen. We krijgen veel steun vanuit AZ Delta en dat doet ons veel deugd.”

Ze kunnen met een gerust hart vertrekken. “We grijpen deze mooie kans met beide handen en krijgen daarnaast de kans om het mooie Afrikaanse land te bewonderen. En wie weet volgen er in de toekomst nog dergelijke avonturen”, besluiten de vriendinnen.

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier