Carnavalist uit Blankenberge spendeert nachtje achter tralies

19/12/17 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:33

De Blankenbergse carnavalist Ben Van Rijsselberghe werd zaterdagnacht op weg naar het kerstbal van carnavalsvereniging Kanong bestuurlijk aangehouden en in de cel gestopt.

Carnavalist uit Blankenberge spendeert nachtje achter tralies

De 31-jarige carnavalist was onderweg naar de kerstparty Jingleballs, het bal van de carnavalsgroep Kanong dat zaterdagavond plaatsvond in de Sea Breeze.

"Ik kwam van het café Turnclub, in Blankenberge beter bekend als 't Zwienekotje, toen ik ter hoogte van de Grote Markt werd tegengehouden door de politie. Wat heb je daar achter je broeksriem zitten? klonk het. Dat was een speelgoedgeweertje van de kermis, bedoeld als knipoog: binnen onze carnavalsvereniging noemen we de Kanongs ook weleens 'de pistolero's'. We hadden dus met een aantal mensen afgesproken om die avond een speelgoedpistooltje mee te nemen naar hun bal", vertelt hij.

Dat de man om die reden werd aangehouden en naar eigen zeggen zeven uur in een cel doorbracht, spreken ze bij de politie tegen. "Het betreft inderdaad een bestuurlijke aanhouding en het klopt ook dat de persoon in kwestie zaterdagnacht een aantal uren in de cel heeft gezeten. Alleen was dat niet omwille van een speelgoedgeweertje, die aanhouding is om heel andere redenen gebeurd", reageert woordvoerder Philip Denoyette.

Wat dan wel de reden was, deelt Denoyette niet mee. "We zijn gebonden aan het beroepsgeheim." Daar neemt Van Rijsselberghe echter geen vrede mee. "Ik had die avond een paar pintjes gedronken, maar was zeker niet opstandig of zo. In een dagblad stond dan dat ik opgepakt was voor openbare dronkenschap, en dus moest ik me maandag verantwoorden op het werk. De politie heeft mij persoonlijk ook niet willen bevestigen dat openbare dronkenschap de reden voor mijn aanhouding zou zijn geweest."

De man overweegt daarom een klacht in te dienen bij het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. "Ik heb als burger ook rechten en wil toch minstens inzage krijgen in het politieverslag van mijn aanhouding. Voor mij ruikt dit naar machtsmisbruik en ik wil graag weten waarom ik zeven uur in een cel doorbracht", klinkt het. Zowel Bens carnavalsvereniging als die van de Kanongs wensen zich van de feiten te distantiëren.

(WK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!