Carnaval in Gullegem pakt uit met lokale versie van Het Swingpaleis

Dit jaar kan Gullegem kiezen uit drie nieuwe kandidaat-prinsen © (Foto AV)
Redactie KW

De Gullegemnaars dompelen zich dit jaar van 2 tot en met 16 februari onder in de carnavalsgekte.

Alles is weer geconcentreerd in een verwarmde feesttent op het marktplein. Die blijft dit jaar veertien dagen staan. Het Swingpaleis is een Gullegemse live versie van het vroeger fel bekeken showprogramma van de te vroeg overleden Felice Damiano, het alter ego van Dré Steemans. Een mannen- en een vrouwenploeg van bekende Gullegemnaars nemen het tegen elkaar op en het aanwezige publiek mag zich onder meer ook verwachten aan een optreden door de schepenen Lobke Maes en Mathieu Desmet. De show start om 20 uur. De toegang is voor iedereen gratis.

De Gullegemsee Orde van de Vlaskapelle start de festiviteiten echter al op vrijdag 2 februari met een openingsreceptie. Zaterdag 3 februari om 14 uur is er kindercarnaval en wordt uit de aanwezige kleuters het mooist verklede kinderprinsenpaartje 2018 gekozen.

Om 20 uur start de 47ste prinsenverkiezing. Drie kandidaten moeten in allerlei proeven bewijzen dat zij de sterkste zijn om regerend prins Vincent I op te volgen. Kandidaat een is Mathieu Coopman alias Mister Chiquita. Mathieu (47) werkt voor fruit- en groentengroothandel Herman op de fruitveiling in Roeselare en ging daar ook zijn carnavalsnaam halen. Hij krijgt de steun van De Gouden Bank en Den Osse.

Zijn eerste opponent is de 35-jarige Mathieu Van Landuyt, beter bekend als Skamele, die als Captain Iglo een tweede gooi naar de prinsentitel en -attributen doet. Hij werkt in een groot diepvriesbedrijf en haalde daar zijn inspiratie voor een leuke naam. Hij krijgt op de verkiezingsavond de Parigo’s, de Gullewappers en ook weer de Gouden Bank en Den Osse achter zich.

Derde en jongste kandidaat is de 21-jarige Maxim Debrabandere. Maxim, de zoon uit het Bockorcafé en de kok van Het Smulhuisje, is van jongs af fan van André Hazes junior en neemt daarom ook als André Junior aan de verkiezing deel. Hij mag zich bij de verkiezing verzekeren van de steun van moeder Inge en haar hele café.

De nieuwe prins mag meteen aan het werk schieten tijdens een carnavalsshow voor senioren en zieken (7 februari), een carnavalsoptocht voor kinderen (9 februari), de traditionele boemelnacht (9 op 10 februari) en een grote kidsfuif (10 februari).

Zondag 11 februari is er de jaarlijkse stoet. Die is aan jaargang 45 toe. Op het moment van dit schrijven zat de organisatie al aan 46 deelnemende acts en groepen, waarvan er slechts twee van buiten Gullegem komen.

De Orde van de Vlaskapelle reikt dit jaar niet alleen een carnavalsprijs uit maar ook voor het eerst De Vlaskroote, voor de groep of act die qua actualiteit en originaliteit boven de andere uitsteekt. De carnavalisten laten ook Sint-Valentijn niet zomaar passeren. Nu het gemeentebestuur voor het tweede jaar op rij op 14 februari een Valentijnswandeling organiseert, kun je vooraf vanaf 14 uur in de tent al deelnemen aan een Valentijnsdansnamiddag.

De festiviteiten eindigen op vrijdag 16 februari met de traditionele revue, een kopie van de seniorenshow in de week voor de stoet, maar dan voor iedereen die er wil van genieten. De show gaat dit jaar door in de tent en niet in De Cerf. Kaartjes in voorverkoop kosten 5 euro. Aan de deur betaal je 6 euro.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier