Carnaval in Gullegem: “Er zijn 3 kandidaten om Prins te worden”

Brecht Clauws en Nico Six delen sinds kort het voorzitterschap van de orde. © (foto TVK)
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Onder de leuze Carnaval Groeit trapt de Orde van de Vlaskapelle hun feestweken op gang. Want waar steeds meer verenigingen het moeilijk krijgen om te overleven, blijft de liefde voor het zotte verkleedfeest in Gullegem in alle hevigheid bloeien. Brecht Clauws en Nico Six delen sinds kort het voorzitterschap van de orde. “Dit jaar hebben we drie prins-kandidaten, dat zal je in heel West-Vlaanderen niet gauw meemaken.”


Vanaf half augustus is de Orde van de Vlaskapelle in de weer met de organisatie en voorbereidingen voor het jaarlijkse carnaval. Aan het hoofd van die orde staan Brecht Clauws en Nico Six. Omdat het feest in Gullegem blijft groeien, kozen ze ervoor het voorzitterschap te delen zodat het te combineren is met hun job.

In 1972 wordt de aanzet gegeven met een eerste carnavalbal. Het is het begin van de Orde van de Vlaskapelle. Anno 2019 vieren de Gullegemnaren carnaval over vijftien dagen met twaalf verschillende activiteiten. Twee van de vier oorspronkelijke stichters, Hans Deltour en Rolf Schiff, maken nog steeds actief deel uit van de orde.

In hun stamcafé Gouden Bank verklaren de voorzitters het succes van de orde. “We proberen continu te vernieuwen en als groep actief aanwezig te zijn in de gemeente. In Gullegem leeft carnaval enorm. We mogen ons gelukkig prijzen met de steun van de gemeente en met een burgemeester en schepenen die carnaval-minded zijn.”

Jacht op de titel

Prins worden is in Gullegem een hele eer“, vertelt het voorzittersduo. Voor wie weinig of geen ervaring heeft met een echte carnavalsorde is het handig om te weten dat je pas tot de orde kan behoren eens je prins bent geworden. In 1999 kreeg Nico de titel, in 2003 Brecht.

Dit jaar verkiezen we onze 48ste prins. De orde telt een 25-tal actieve prinsen tussen twintig en tachtig jaar en het is omwille van die toffe bende dat anderen zich kandidaat stellen om ook prins te worden. Dit jaar hebben we drie kanshebbers die meedingen naar de titel, dat zal je in heel West-Vlaanderen niet gauw meemaken. Elders wordt vaak iemand voorgedragen”, weet Brecht. “De campagne die onze kandidaten voeren, heeft veel weg van een politieke verkiezingscampagne”, vult Nico aan, “al blijft het erg lokaal, binnen de grenzen van Gullegem. Wie denkt dat carnaval enkel plezier maken en pinten drinken is, zit goed fout. Carnaval is veel meer dan dat.”

In teken van het dorp

Dankzij de verankering in de gemeente, kan de orde rekenen op de steun van allerlei verenigingen. “We hebben een eigen loods waar acht à negen lokale carnavalsgroepen en ook jeugdverenigingen vanaf half november aan hun wagens voor de stoet werken. Die stoet is trouwens een evenement waarbij je tranen in de ogen kan krijgen. Dan zie je bijvoorbeeld een jeugdgroep voorbijkomen met de allerkleinsten tot en met de jongvolwassenen in éénzelfde thema”, zegt Brecht. “Het is dankzij die florerende verenigingen dat we carnaval zo goed kunnen doen draaien.”

Sinds vijf jaar gaat het hele gebeuren door in tenten op het marktplein. “Dat zorgt voor een hoger kostenplaatje, maar wat je ervoor terugkrijgt van de Gullegemnaren is onbetaalbaar. Vijf tot zes keer zit die tent afgeladen vol. Dankzij die appreciatie van het publiek blijft onze orde bestaan.”

Van een kidsfuif tot een modeshow (met ‘echte’ kleren, geen verkleedkledij), tot een seniorenshow. Er is aan elke doelgroep gedacht tijdens carnaval in Gullegem. Een puntje van kritiek dat de orde soms te verwerken krijgt, is dat ze zelf niet op bezoek gaat bij andere carnavalsevenementen. “Maar als je naar ons programma kijkt, dan weet je ook waarom. We gaan voor een goed aanbod”, zegt Nico. “We zijn meer dan een half jaar bezig met de voorbereidingen. Jaarlijks trekken we er wel samen op uit, op verrassingsreis of op weekend.”

Als je wil meedoen met de orde, heb je best een vrouw die achter je staat“, knikken de mannen. “En daar zijn we natuurlijk erg dankbaar voor.” De vrouwen van prinsen worden Vlasbabes genoemd en zijn ook betrokken in de organisatie. “Ons hele gezin leeft mee met carnaval. De weken voordien zijn enorm druk en tijdens het carnaval kunnen het best zware dagen zijn.”

Prins in hart en nieren

Ze willen niet gezegd hebben dat carnaval hun leven is maar het komt qua tijdsbesteding toch dicht in de buurt. Brecht werkt als nachthoofdverpleger in AZ Groeninge en Nico is dagelijks de baan op als vertegenwoordiger van auto-onderdelen. “Eens carnaval nadert, komt er van slapen niet veel meer in huis”, vertelt Brecht.

Waarna het voorzittersduo braaf café Gouden Bank verlaat richting de repetities van hun revue. “Gelukkig kunnen we repeteren bij Hans Deltour, een van onze stichters. Dan zet hij voor ons de verwarming alvast aan”, lacht Nico. De Orde van de Vlaskappelle is een goed georganiseerde bende met een missie. “Wij zetten Gullegem op stelten”, zo klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier