Cannabiswinkel op komst in Ieper

Monique Vandaele heeft geen schrik voor dubieuze klanten. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Normaal zou er donderdag een shop-in-shop van De Farmerie, een legale cannabiswinkel in Roeselare, openen bij cosmeticawinkel Taizo in Ieper. Door een inval van politie en parket in Roeselare woensdagnamiddag wordt die opening echter voorlopig uitgesteld.

Monique Vandaele (55) is zaakvoerder van Taizo in de Boterstraat in Ieper, maar ook de moeder van Florence Peel (29), die samen met haar partner Floris Verschuere (27) in januari De Farmerie opende in Roeselare. “Op 26 januari openden ze de winkel. Eerder stond al de webshop online”, vertelt Monique. “Sinds ze open zijn, zagen ze dat er heel veel klanten uit de Westhoek over de vloer kwamen: Ieper, Poelkapelle, Langemark, Zonnebeke… Van die klanten kwam de vraag of er geen plannen waren om ook een winkel te starten in Ieper. Florence en Floris zijn echter jonge starters. Zij hebben nog maar pas geïnvesteerd in de winkel in Roeselare. Aangezien wij hier met de winkel zitten, kwamen we op het idee om de producten hier ook aan te bieden. De producten liggen immers in dezelfde lijn als de winkel: cosmetica, verzorging, rustgevend…”

Opening uitgesteld

Normaal zou donderdag de shop-in-shop van De Farmerie in Ieper openen, maar woensdagnamiddag deden het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen, de FOD Volksgezondheid en de politiezone RIHO een inval in de winkel in Roeselare. Er werden verschillende producten meegenomen voor onderzoek. “We weten zeker dat we recht in onze schoenen staan“, zegt Floris Verschuere. “Maar in afwachting van de resultaten van het onderzoek hebben we toch beslist om de opening in Ieper uit te stellen.”

De mensen weten dat ze hier niet aan het juiste adres zijn om drugs te kopen

Het was de bedoeling dat zowat het hele aanbod van De Farmerie ook in Ieper te verkrijgen zou zijn. “Het gaat onder meer om massageoliën, maar ook de bloemen verkopen we en de verzorgingsproducten“, vertelt Monique. “Het is dus cosmetica en niet medicinaal. De producten die wij verkopen hebben enkel de CBD (cannabidiol, een van de twee actieve bestanddelen naast THC, red.).”

Bij de cannabis die bijvoorbeeld in coffeeshops in Nederland verkocht wordt – die dus wel een hoog THC-gehalte hebben – is het de bedoeling om die bloemen te roken. Meestal wordt de cannabis dan vermengd met tabak in een joint, maar het kan ook gerookt worden door middel van een pijpje. Hoe de bloemen van de THC-loze cannabis moeten geconsumeerd worden, kan Monique niet zeggen. “Dat mogen we niet zeggen. De wet is moeilijk in België. In Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk… is dat allemaal gelegaliseerd, maar in België moet je nog opletten hoe je het aan de man brengt.”

Zuiver op de graat

De Farmerie werkt dus een beetje in de schemerzone van de wet, maar Monique is ervan overtuigd dat alles wettelijk in orde is. “Ik heb alle attesten naar de burgemeester gemaild en ze heeft ons veel succes gewenst. Het kan goed zijn dat de politie nog eens zal langskomen om te controleren of alles legaal is, maar alles is zuiver op de graat.”

Een beeld uit de Roeselaarse vestiging van De Farmerie. (foto SB)
Een beeld uit de Roeselaarse vestiging van De Farmerie. (foto SB)© Stefaan Beel

Om dat te illustreren legt Monique de attesten van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid voor. Daarin staat zwart op wit dat alle bloemen een THC-waarde hebben die lager is dan de wettelijk toegelaten 0,2 procent. Kortom: Monique zal géén drugs verkopen in haar zaak. “Mijn zaak bestaat al meer dan dertig jaar. Ik zal nu ook niet het risico nemen om dingen te doen die niet mogen“, zegt Monique. “Iedereen die mij kent, weet ook dat ik absoluut tegen drugs ben. Maar dit is anders.”

Monique vreest ook niet dat ze straks dubieuze klanten over de vloer zal krijgen. “Nee, die mensen weten dat ze hier niet aan het juiste adres zijn om drugs te kopen. Aangezien de zaak van mijn dochter en schoonzoon in Roeselare ondertussen al een maand of twee open is, kon ik wel even de kat uit de boom kijken. Ik heb gezien welk cliënteel daar komt en dat zijn zeker geen drugsverslaafden.”

Nauw toezicht

Het Ieperse stadsbestuur ziet alvast ook geen graten in de verkoop van CBD-cannabis, als het maar legaal gebeurt. “Voor zover ons bekend, gaat het niet om een nieuwe winkel die geopend wordt”, zegt schepen van Economie Diego Desmadryl. “De bedoelde producten zouden worden aangeboden door een bestaand schoonheidsinstituut en betreffen onder andere oliën. Er is geen wettelijke basis noch andere instrumenten om dergelijke verkoop te verbieden. Op voorwaarde natuurlijk dat de producten die zij aanbieden legaal zijn. Dat wil zeggen dat het THC-gehalte een bepaald percentage niet overschrijdt. Ook mag het product niet worden aangeboden als een geneesmiddel. We gaan hier uiteraard nauw op toezien. We zullen van de betrokken uitbater vragen om ons de nodige attesten voor te leggen van de FOD Volksgezondheid die aantonen dat het om heel lage en dus legale dosissen gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier