Cannabisboer uit Zandvoorde mag gevangenis niet tijdelijk verlaten voor oogoperatie

Sinds 2014 zit Patrick Lagrou in de cel. © Kurt Desplenter
Redactie KW

Cannabisboer Patrick Lagrou mag de Brugse gevangenis niet tijdelijk verlaten voor een dringende oogoperatie.

De kortgedingrechter heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over zijn verzoek. Ook de strafuitvoeringsrechtbank weigerde die eerder al. Enkel een beperkte uitgangspermissie bleek mogelijk.

De landbouwer uit Zandvoorde bij Zonnebeke moet onder het mes wegens cataract, maar volgens zijn advocaten kan hij achter de tralies niet de juiste nazorg krijgen. “De volledige behandeling duurt anderhalve maand en het is uiterst belangrijk dat hij zich tijdens de nazorg in een steriele omgeving bevindt”, stelt advocaat Yen Buytaert. “Als hij meteen na de operatie terug naar de cel moet riskeert hij blindheid. Deze pertinente weigering stemt ons inziens overeen met een onmenselijke behandeling. We gaan dan ook in beroep.”

Patrick Lagrou werd in 2015 veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij in zijn boerderij in Zandvoorde 17.000 cannabisplantjes kweekte en daar volgens het gerecht miljoenen mee verdiende. Nog voor zijn proces vluchtte de boer naar Thailand, waar hij in 2014 kon worden opgepakt. Sindsdien zit hij achter de tralies.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier