Cannabis in het bloed van hond Zita na wandeling in Vogel- en Bieswijk

Gino en zijn viervoeter Zita. © CLL
Redactie KW

Uit wandelen gaan met de hond, het is een activiteit die voor velen rustgevend werkt. Voor Lauwenaar Gino Hoorens en vooral voor zijn trouwe viervoeter Zita, draaide het bijna uit op een drama.

“Gaan wandelen met Zita is mijn dagelijks moment van rust en ontspanning”, steekt Gino van wal. “Zita is 2 jaar oud en is een rasechte speelvogel. Ze is erg nieuwsgierig en kan het dan ook niet laten om alles wat ze op de grond aantreft, op te eten.” Het is die speelse reactie die Zita, afgelopen weekend, zuur opbrak. “Na de wandeling op het vogelplein in de Vogel- en Bieswijk, leek Zita bij haar thuiskomst wat neerslachtig. Ze was absoluut niet in haar normale doen. ‘s Nachts werd ik wakker omdat ze lawaai begon te maken en ongecontroleerd begon te braken. Er leek geen einde aan te komen en ik bracht haar zo snel mogelijk naar de dierenarts, die haar meteen aan een resem tests onderwierp. Mijn grootste vrees was dat ze, vanwege haar nieuwsgierigheid, per ongeluk gif had gegeten tijdens de wandeltocht“.

De bloedtest bij de dierenarts bracht echter een volledig andere conclusie naar boven. “De resultaten toonden aan dat Zita sporen had van cannabis in haar bloed. Het was die cannabis die voor de angstaanjagende reacties zorgde. Ze had bijna een week nodig vooraleer ze terug in haar normale doen was. Hoeveel ze net heeft gegeten weet ik niet, maar ik durf er bijna niet aan denken wat er zou zijn gebeurd bij een grotere hoeveelheid”.

Dat Zita in aanraking kwam met cannabis, hoeft volgens Gino niet echt nog te verbazen. “De volledig afgesloten ligging van het speelplein en het ontbreken van verlichting zorgen ervoor dat dit een hotspot is voor jongeren die drugs gebruiken. Tijdens de zomermaanden zie je ze vaak met tientallen aankomen, op hun fietsen en brommertjes en dan zitten ze hier tot een stuk in de nacht. Je kan de wiet gewoon ruiken tot hier. Wie de volgende morgen dan gaat wandelen op het plein, kan niet naast de lege zakjes kijken”.

Gino wil vooral de omwonenden waarschuwen. “We horen altijd hoe cannabis, joints en wiet niet schadelijk zijn, maar Zita deelt overduidelijk die mening niet. Er zijn andere plaatsen om te dealen en te roken, een speelplein zou eigenlijk uit den boze moeten zijn.” Over de effecten van marihuana op dieren is tot op heden erg weinig onderzoek gedaan. Enkel de Britse vereniging van dierenartsen liet verschillende analyses uitvoeren. Daaruit bleek dat het metabolisme van honden erg snel en giftig reageert op marihuana, vergelijkbaar met het effect van chocolade. Dit kan de reactie van Zita verklaren.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier