Canadese zussen op Desselgems bezoek

De zussen voor hun voormalige huis in de Gentse Heerweg in Desselgem. © HDV
Redactie KW

Vijf Canadese zussen van een negenkoppig gezin uit Canada keerden onlangs eventjes terug naar België.

We treffen de zussen aan op het terras van Bernadette De Winter, van de gelijknamige bloemenzaak aan de Gentseweg. Haar echtgenoot, Stefaan Vanneste, ontvangt zijn nichten Christine (65), Marianne (62), Katy (59), Annemieke (57) en Caroline (51). Oer-Vlaamse namen voor vrouwen die amper of geen Nederlands meer spreken. Broers Jan (68), Luc (66), Roger (+) en zus Hilda (67) zijn niet mee overgekomen naar België. Van het gezelschap spreekt enkel Christine nog een klein beetje Nederlands, al is dat eerder een soort Desselgems dialect. Ze was vijf jaar oud toen haar ouders besloten om de oversteek naar Canada te wagen en ze herinnert zich nog goed hoe ze op de laatste schooldag voor haar vertrek al haar speelgoed uitdeelde aan haar klasgenoten.

Hun ouders vertrokken natuurlijk niet zomaar. Een nonkel woonde al een aantal jaar in Canada en had daar ondertussen een boerderij opgebouwd. Hij overtuigde de ouders van Christine en co om ook te verhuizen, want het leven in België tijdens de jaren ’50 was nogal zwaar. Hoewel Canada expliciet buitenlanders aanspoorde om te migreren, was het leven daar in het begin ook lastig. Nu, bijna 60 jaar later, zijn de zussen terug in België en dat stemt hen duidelijk heel gelukkig. “Het is echt fantastisch om hier terug te zijn. Het eten de frietjes en chocolade zijn fenomenaal, maar ook van de cultuur genieten we”, lacht Marianne. “We vinden het ontzettend mooi dat hier de Last Post nog elke dag gespeeld wordt.”

Gezinsmysterie

De zussen keren naar eigen zeggen verrijkt terug naar Canada en zijn er zelfs in geslaagd om een oud gezinsmysterie op te lossen. “Aan onze ouderlijke thuis in Canada hing vroeger een bordje ‘Munkenhof’, iets wat wij als kind niet begrepen en niet konden uitspreken”, zegt Christine. “Blijkt nu dat het Munkenhof in Desselgem ligt en eeuwenlang het historische centrum van de gemeente was. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier