Canadese Sherri Foulon krijgt er in één klap 120 nieuwe familieleden bij

De Canadese Sherri Foulon en haar man Vernon op bezoek op de hoeve waar haar grootvader Alberic geboren werd. Ze worden omringd door de huidige bewoners Daniël Foulon, neef van Alberic, en Cecile Demyttenaere. Uiterst links staat zuster Liesbeth Foulon (verre nicht) en uiterst rechts Sander Foulon, de kleinzoon van Daniël en meteen de zesde generatie Foulon in Heule). © NOM
Redactie KW

Ze wist niet goed waar ze het had, de Canadese Sherri Foulon, toen ze vorige zondag voor het eerst en in één klap zo maar eventjes 120 West-Vlaamse familieleden in de kerk van Heule ontmoette. Destijds in 1906 waren haar grootouders er getrouwd, om dan naar Canada uit te wijken en nooit meer terug te keren… Een emotioneel moment was ook toen ze maandag de hoeve bezocht waar haar grootvader geboren werd.

We moeten meer dan een eeuw terug in de tijd. In de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw staken meer 150.000 Belgen als ‘migranten’ de grote plas over om in de VS en Canada een nieuw bestaan te zoeken. Ook de 35-jarige Jean Foulon, een van de acht kinderen van landbouwer Richard Foulon en zijn intussen overleden echtgenote Marie-Louise Vandesompele, kon rond 1903 niet aan de lokroep weerstaan. Hij vestigde zich in Detroit. Kort daarna zou ook zijn negen jaar jongere broer Alberic volgen. Die keerde in 1905 naar Heule terug om te trouwen…

‘Tot nooit meer…’

Van tv, laat staan van ‘Boer zkt. vrouw’ was nog lang geen sprake maar dat was wel Alberics doel… Zo komt het dat hij samen met Emma Beels op 10 januari 1906 in de kerk van Heule voor het altaar stond en ze voor nonkel-pastoor Karel Foulon van Sint-Denijs elkaar hun jawoord gaven. Emma Beels was de dochter van schaapherder en herbergier Desiré Beels uit de Kortrijksestraat in Heule, vermoedelijk waar nu nog altijd de weduwe van Lucien Beels woont.

Het koppel is op 1 juni 1907 met de SS Finland uit Antwerpen naar Amerika getrokken en het was ‘tot nooit meer’… Uiteindelijk hebben ze zich in Canada gevestigd om er te boeren. Ze kregen er vier zonen en drie dochters. Jarenlang werden nog wat nieuwjaarswensen uitgewisseld maar zoals dat gaat, verwaterden de contacten met de jaren, zeker met de volgende generaties, want Emma overleed al in 1942, Alberic in 1953.

“Zelfs actrice Martine Jonckheere stamt van de Heulse familie Foulon af”

Het zou duren tot enkele jaren geleden ene Sherri Foulon, kleindochter van het uitgeweken koppel, toch wel nieuwsgierig naar haar roots begon te worden. Bovendien heeft haar man Vernon Fedor Pools-Oekraïense roots en ook daar wisten ze weinig over. En zo komt het dat het koppel nu voor de eerste keer naar Europa kwam, eerst naar Polen en vorige week naar West-Vlaanderen.

Sherri Foulon (63) was eerst lerares en had daarna een overkoepelende functie in het onderwijs. Ze heeft drie kinderen en twee kleinkinderen en woont in Medicine Hat in de provincie Alberta. Ze had het geluk in contact te komen met onderwijzer Marc Luyckx uit Oekene, bezeten door familiekunde en zelf een telg van de familie Foulon. Niet alleen regelde hij hier het verblijf, maar hij nam prompt het initiatief om een familiereünie te organiseren en zo komt het dat Sherri Foulon meteen zowat 120 familieleden mocht leren kennen, terwijl haar man in Polen hooguit zes verre verwanten kon ontmoeten.

Voorouderlijke hoeve

Het begon met een familiemis in de kerk van Heule waar Sherri bij het begin van de viering zelf het woord nam. Ze zegde – uiteraard in het Engels – gelukkig en vereerd te zijn om in de kerk te mogen staan waar haar grootouders getrouwd zijn. Tijdens de mis werden speciaal gemaakte tweetalige gedachtenissen uitgedeeld.

Alberic Foulon.
Alberic Foulon.© NOM

Maandag volgde dan nog een speciaal moment, toen Sherri en haar man op de koffie kwamen bij Daniël en Cecile Foulon-Demyttenaere op de hoeve Gemeenhof in de gelijknamige straat bij Heulebos. Daar is het dat Alberic Foulon in 1877 geboren werd. De huidige bewoner Daniël (88) is een zoon van Jeroom Foulon, de elf jaar jongere broer van de geëmigreerde Alberic. “Alberic was inderdaad mijn nonkel, maar ik heb hem nooit gezien en weet ook weinig over hem”, vertelt Daniël. “Eén keer, vele jaren geleden, is iemand van de familie uit Canada eens afgekomen, maar doordat wij geen Engels spreken, was dat moeilijk.” Daniël wist niet meer wie dat was, maar intussen kon achterhaald worden dat het ging om Alberics zoon George, die ‘Rusty’ genoemd werd, omdat hij roodharig was.

“Ik heb zelf ook mijn grootouders niet gekend”, zegt Sherri die tot haar verwondering zag en vernam dat de hoeve amper van uitzicht veranderd was sinds haar grootvader er 141 jaar geleden geboren werd… “Mijn grootmoeder is jong gestorven en mijn grootvader overleed in 1953, het jaar van mijn geboorte. Hij was landbouwer en paardenfokker, eerst in de provincie Saskatchewan, maar na de crisis in de jaren dertig verhuisde hij meer noordwaarts naar Alberta en later naar British Columbia waar hij overleden is. Mijn vader Albert was handelaar in stookolie en landbouwmaterieel. Hij was 96 toen hij in 2015 overleed. Jammer dat hij dit niet meer kan vernemen, maar mijn 97-jarige moeder zal de eerste zijn die ons Europese verhaal te horen krijgt. Ik heb trouwens het gevoel dat Canadezen en Vlamingen dezelfde mentaliteit hebben.”

Vele families verwant

Merkwaardig is dat de hoeve Gemeenhof al sinds 1843 door de familie Foulon bewoond is. Joannes kwam er als eerste in 1843 aan. Hij was destijds trouwens schepen in Heule. Daarna volgden Richard, Jeroom en sinds 1956 Daniël, maar nu is er geen landbouwuitbating meer. Daniëls zoon Marc, die er vlak naast woont, doet nu aan tuinbouw en gewasbescherming.

Emma Beels.
Emma Beels.© NOM

Verscheidene Heulse families zijn verwant, zoals Tuyttens, Maddens (slagersfamilie) en Jonckheere. Zo is de bekende actrice Martine Jonckheere een kleindochter van Euphrasie Foulon, de zus van ‘Canadees’ Alberic. Een andere zus was Irma Foulon en zij is de overgrootmoeder van Vlaams Parlementslid en burgemeester van Ledegem Bart Dochy. Intussen is het echtpaar Fedor-Foulon woensdag (20 juni, red.) weer naar Canada vertrokken. Tijdens zijn korte verblijf heeft het onder meer ook een bezoek aan Tyne Cot Cemetery in Passendale en het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper gebracht, net als aan Canadese gedenktekens in Zillebeke en Sint-Juliaan-Langemark.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier