Campagne voor orgaandonatie krijgt weerklank in nieuw VTM-programma

Bernard Vieren uit Veurne. © JTV
Redactie KW

Kortrijk startte vorig jaar een actie om meer inwoners te overtuigen om zich als orgaandonor te registreren. Ook Bernard Vieren uit Veurne doet een warme oproep.

Kortrijk startte vorig jaar een actie om meer inwoners te overtuigen om zich als orgaandonor te registreren. Op dat moment stonden er 1.600 Kortrijkzanen geregistreerd. “Vandaag staat de teller op 3.320. Kortrijk is hiermee koploper in ons land. Maar het kan nog beter. Daarom engageert ook onze stad zich om deel te nemen aan de oproep uit het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again'”, klinkt het in een persmededeling.

“Een orgaandonor kan tot acht levens redden. Steeds meer mensen laten zich registreren als donor. Toch wachten er in ons land nog altijd 1.200 patiënten op een geschikte donor. In ‘Make Belgium Great Again’ lanceerde Frances Lefebure een opmerkelijke oproep aan alle Vlamingen om zich te laten registreren als orgaandonor. Meer dan 240 gemeenten zetten hun schouders onder het initiatief. Zij openen de deuren van hun stadhuis uitzonderlijk op zondag 23 september. Ook Kortrijk neemt deel. Wie zich wil laten registeren, brengt zijn of haar identiteitskaart mee en meldt zich tussen 11 en 13 uur aan via het onthaal 1777, kant Leiestraat 21. De stad zorgt voor een hapje, een drankje en livemuziek voor iedereen die zich komt registreren.”

Weerklank in nationale media

“We zijn als donorstad heel blij dat onze eerdere oproep nu weerklank krijgt in de nationale media. Ondertussen registreerden zich al 3.320 Kortrijkzanen als donor. Uiteraard openen ook wij onze deuren op zondag”, aldus Arne Vandendriessche, schepen van Mensen en Gebouwen.

Een orgaandonor kan tot acht levens redden

Ook Bernard Vieren uit Veurne doet een warme oproep. Ook in Veurne kunnen inwoners zondag terecht bij de Dienst Cultuur en Toerisme om zich te laten registreren voor orgaandonatie. Bernard Vieren, die 16 jaar geleden een nieuw hart kreeg, doet een oproep op sociale media om je nu zondag te laten registreren voor orgaandonatie. Vanaf 10 uur zit Bernard in de inkomhal om de registraties vast te leggen.

Bernard (78) was landbouwer in Nieuwpoort en in Beauvoorde en kreeg 16 jaar geleden een nieuw hart. Daarvoor werd er twee keer een hartklep ingeplant, maar uiteindelijk was zijn eigen hart zo verzwakt dat hij in aanmerking kwam voor een ruilhart. Bernard Vieren getuigde enkele maanden geleden over zijn leven als transplantatiepatiënt en over zijn vele vrijwilligerswerk dat hij deed in West-Vlaanderen om orgaandonatie bespreekbaar te maken.

“In mei 2001 stond mijn valies klaar om bij een seintje van het UZ Leuven onmiddellijk te vertrekken. Ik stond reeds een tijdje op een wachtlijst toen plots het verlossende telefoontje kwam dat er een donorhart was gevonden. Ik weet niet wie de donor was, maar ik ben die persoon ontzettend dankbaar”, zegt Bernard.

Twintig getuigenissen

“Ik moet nog vier keer per jaar voor een medische controle naar het ziekenhuis. Ik neem trouw mijn medicatie en volg een streng dieet onder toezicht van mijn vrouw Arlette, maar anders leid ik een vrij normaal leven”, voegt hij er nog aan toe.

Bernard is fier dat hij door zijn twintig getuigenissen doorheen de hele provincie West-Vlaanderen heeft meegeholpen aan het meer bespreekbaar maken van de problematiek rond orgaandonatie.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier