Café Batavia in Tielt voorgoed dicht

31/07/18 om 10:01 - Bijgewerkt om 12:55

Het doek is gevallen over het legendarische café Batavia in Tielt. Het huurcontract wordt niet verlengd en zo staan sinds zondag ruim tien verenigingen op straat.

Café Batavia in Tielt voorgoed dicht

Een beeld uit 2012, toen het bloeiende WTC Tielt Sportief verzamelen blies aan café Batavia. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Het was een emotioneel afscheid, zondag in Batavia. Halfweg februari raakte bekend dat het huurcontract van het bekende Tieltse café niet verlengd zou worden en nu blijft de deur van de herberg langs de Pittemsesteenweg voorgoed gesloten.

Een grondige renovatie van het gebouw was dringend aan de orde, maar daar konden eigenaar en huurder - de brouwerij Alken-Maes - geen vergelijk over vinden. Anderhalf jaar geleden vernieuwden de uitbaters nog de hele toog. Het echtpaar Nelly Struyve en Bjorn Deneire runde het café samen met Nelly's moeder Marianne Damman.

Het verdwijnen van café Batavia is vooral een harde klap voor het Tieltse verenigingsleven. Meer dan tien clubs hadden er - soms al decennialang - hun thuis. Onder andere de wielertoeristenclub Tielt Sportief was er kind aan huis, net als de postzegelclub, de Tieltse Scrabbleclub, De Snelle Schuifelaars en de Bataviakaarters.

Waar al die verenigingen straks onderdak moeten vinden, is nog koffiedik kijken. De cafetaria van het domein Watewy lijkt een goeie oplossing, alleen houdt de huidige concessiehouder het daar ook eind augustus voor bekeken en heeft het stadsbestuur nog geen opvolger gevonden.

Schepen Simon Bekaert (SP.A): "We betreuren uiteraard het verdwijnen van café Batavia. Met de stad hebben we enkele ruimtes en zalen die bepaalde verenigingen onderdak kunnen bieden, maar dat is uiteraard niet hetzelfde als een zaaltje bij een café. De cafetaria Watewy is de perfecte oplossing. We hopen dat we snel een nieuwe concessiehouder kunnen strikken. Wie over het juiste profiel beschikt, kunnen we alleen maar aanmoedigen om in te tekenen. Voor 500 euro per maand - en met een goeie mentaliteit - kan je er al van start gaan."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!