Buurtwinkel ‘Kosters’ in Beitem sluit na 40 jaar de deuren

José Cools en Dorine Dejonghe stoppen met hun buurtwinkel 'Kosters'. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Na meer dan veertig jaar komt er straks een einde aan het tijdperk van Dorine Dejonghe en José Cools. Hun bekende buurtwinkel staat sinds vorige week te koop, en de uitbaters gaan straks met pensioen.

Al 43 jaar is de inmiddels 58-jarige Dorine Dejonghe al te zien in ‘Kosters’, de bekende Beitemse buurtwinkel langs de Meensesteenweg. “Volgend jaar wil ik graag met pensioen gaan. We zoeken dan ook naar overnemers voor de winkel”, legt Dorine uit. Sinds vorige week hangt er een groot bord ‘te koop’ aan de winkel. “Vandaag de dag is het al moeilijk om een gewoon burgerhuis te verkopen. Omdat we vrezen dat een winkel verkopen nog moeilijker is, zetten we de winkel nu al te koop.”

Wanneer zich een koper aanbiedt, overweegt Dorine wel al vroeger te stoppen met Kosters.

Winkel van tante

Ruim veertig jaar geleden nam Dorine de buurtwinkel over van haar tante. Haar man José sprong in al die jaren bij waar hij kon. “Ik werkte ondertussen ook lange tijd als begrafenisondernemer en spaarbankagent. Drie jaar geleden ging ik met pensioen. Sindsdien focus ik me ook volledig op de winkel”, vertelt hij. Het echtpaar hoopt alvast dat er toch een overnemer gevonden wordt voor de Beitemse winkel. “Er is hier heel wat passage en klanten kunnen gemakkelijk parking vinden in de omgeving van de kerk. We denken dat dit winkeltje echt wel belangrijk is voor Beitem. Voor dagdagelijkse boodschappen kan je hier zeker terecht.”

Dorine en José blikken alvast tevreden terug op al die jaren dat ze de winkel uitbaatten. “In vergelijking met een grootwarenhuis kan je hier nog eens een babbeltje slaan. In al die jaren bouwden we een goede band op met onze vaste klanten.”

Vanaf volgend jaar willen de uitbaters wat meer tijd maken voor zichzelf. “We zijn hier elke dag van de week open. Enkel op zondag-en maandagnamiddag is de winkel dicht. We willen straks wat onze schade inhalen: wat uitstapjes maken en genieten van onze kleinkinderen.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier