Buurtwinkel in Sint-Henricus sluit na zestig jaar

Marleen Dedier in haar winkel langs de Rijkweg. De zaak werd op 1 mei 1957 door haar moeder gestart. © Foto JS
Johan Sabbe

Na zestig jaar van moeder op dochter gaat de buurtwinkel van de wijk Sint-Henricus wellicht onherroepelijk dicht. Op Nieuwjaar verwelkomt zaakvoerster Marleen Dedier voor de allerlaatste keer haar klanten. Ze zoekt weliswaar een overnemer voor haar kleine maar gezellige zaak langs de Rijksweg, maar er is voorlopig geen geschikte kandidaat komen opdagen. “Deze winkel is nochtans perfect leefbaar”, verzekert Marleen, die er al bijna 35 jaar achter de toonbank staat. “Op voorwaarde dat je bereid bent om hard te werken.”

Op zaterdag 23 december vanaf 15 uur nodigt Marleen alle trouwe klanten naar haar winkel uit om hen met koffie, gebak, hapjes en drankjes te bedanken voor de voorbije jaren. En wees maar zeker: er zal menig traantje worden weggepinkt. Sommige klanten kwamen zowat elke dag bij Marleentje over de vloer, zelfs op woensdag, de enige sluitingsdag. Niet alleen om brood, vlees, kaas of een krant te kopen en/of op de Lotto te spelen, maar minstens evenzeer voor het sociaal contact. Om een babbeltje te slaan en de laatste nieuwtjes uit te wisselen.

Overlijden van broer

Marleen (50) heeft al die tijd bij haar zaak gewoond, maar verhuist nu naar de Strepestraat. Het winkelpand is verkocht en de nieuwe eigenaar stelt het te huur. Er zijn al enkele geïnteresseerden komen opdagen, maar tot nu toe heeft niemand toegehapt.

Marleen is getrouwd met Johan Deneweth (51), die als bediende bij het Sociaal Bureau ADMB in de Zuidstraat werkt. “Ik had uiteraard nog een aantal jaar met de winkel kunnen doorgaan”, zegt ze. “Ik stop trouwens in geen geval omdat de zaak niet rendabel is, integendeel. Maar in september 2016 is mijn broer Filip na een korte ziekte overleden. Hij had een bloeiende slagerij in Sint-Kruis Brugge en werd maar 48 jaar. Ik ben dit jaar in februari 50 geworden en na wat er met mijn broer is gebeurd, speelde ik al een poosje met de idee om de winkel stop te zetten, me op ons huishouden toe te spitsen en van het leven te genieten. Ik heb zelf toch geen opvolging voor de zaak.”

“Sommige klanten hebben nog geprobeerd om me te overtuigen om met de winkel door te gaan, maar eenmaal ik een beslissing genomen heb, hou ik me eraan. Al geef ik grif toe dat het pijn doet om al die mensen enigszins verweesd achter te laten. Ik zal de klanten heel hard missen.”

In haar winkel verkocht Marleen weinig droge voeding, maar wel veel kaas, vlees en brood, dat laatste vers geleverd door de Torhoutse bakkerij Stefaan. Ze had ook groenten, fruit, kranten en tijdschriften in het assortiment en verkocht de Lotto-producten.

De winkel was elke dag doorlopend van 6 tot 19 uur open, behalve op woensdag. Ook op zon- en feestdagen konden de klanten er terecht. “Het was hard werken, maar op die manier was de zaak perfect leefbaar”, aldus Marleen.

Overgenomen in 1991

De kleine kruidenierszaak langs de Rijksweg op de wijk Sint-Henricus, pal tegenover de kerk, werd op 1 mei 1957 door Marleens moeder Godelieve Devos opgestart. Godelieve is een kleine twee jaar geleden gestorven op 8 januari 2016. Haar man Georges Dedier was al in 1996 overleden. Ze kregen vier kinderen.

“In die zestig jaar uitbating is de winkel maar één keer grondig vernieuwd geweest”, vertelt Marleen. “Op dat moment verdubbelde hij in oppervlakte. Oorspronkelijk was de zaak dus piepklein. Toen ik 16 jaar was, ben ik er ingerold en begon ik mijn moeder bij de verkoop bij te staan, eerst twee jaar met leercontract en daarna als zelfstandig helpster. Op 1 oktober 1991, toen mijn moeder 60 was en met pensioen ging, heb ik de zaak overgenomen. Al die jaren is de winkel mijn leven geweest. Het zal raar doen als ik op maandagavond 1 januari de deur definitief achter me dichttrek. Maar sowieso wenkt er een rustiger leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier