Buurtsalon Roesbrugge-Haringe maakt kans op Prijs voor Dorpskracht 2017

Het Buurtsalon in Roesbrugge-Haringe © MD
Redactie KW

De Vlaamse Landmaatschappij maakte maandag de vijf genomineerden voor de Prijs voor Dorpskracht 2017 bekend. Voor de provincie West-Vlaanderen kwam het Buurtsalon, het lokale dorpsfiliaal van de bibliotheek in Roesbrugge-Haringe naar voren.

Uit de ingediende projecten voor de prijs voor dorpskracht 2017 werd per provincie één project gekozen. De vijf projecten worden nu door een jury bezocht. In februari 2018 worden de drie laureaten bekend gemaakt. ?Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege trekt 17.500 euro uit voor de wedstrijd ‘Prijs voor Dorpskracht 2017’. Het winnende dorp ontvangt 10.000 euro, het tweede en derde geselecteerde project krijgen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro.

Ingediende dorpsprojecten moeten de leefbaarheid van het dorp verbeteren en duurzame dorpsontwikkeling stimuleren. De deelnemende dorpen mochten wel maximaal 5.000 inwoners tellen. De vijf genomineerde projecten zijn dus het Buurtsalon in Roesbrugge-Haringe (Poperinge), Buitenmaten in Geel voor de provincie Antwerpen, dorpshuis ‘t Kruispunt in Neerpelt (Limburg), Veerkrachtig Viane in Geraardsbergen voor Oost-Vlaanderen en Dynamisch en leefbaar Wakkerzeel in het Vlaams-Brabantse Haacht.

Het Buurtsalon Roesbrugge-Haringe is een multifunctionele accommodatie voor ontmoeting in de lokale bibliotheek. De concrete invulling gebeurt op een co-creatieve manier en stelt cohesie tussen de inwoners van het dorp centraal. In een volgende fase worden de vijf dorpen door de jury bezocht, waarna de drie laureaten in de week van 12 februari 2018 door de minister worden bekendgemaakt. De ‘Prijs voor Dorpskracht 2017’ zal gaan naar een project dat via maatwerk en participatie duurzame dorpsontwikkeling stimuleert. De winnaar zal bovendien deelnemen aan de Europese dorpsvernieuwingswedstrijd 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier