Buurt vreest geluidsoverlast padelterreinen Witte Beer in Sint-Kruis

Enkele bewoners de Karel van Manderstraat vrezen de padel aan tennisclub De Witte Beer. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tennisclub De Witte Beer vormt drie tennisterreinen om tot padelvelden. Enkele bewoners van de Karel Van Manderstraat vrezen dat de rust in hun buurt zal verstoord worden.

Tot hun grote verbazing hebben enkele bewoners van de Karel Van Manderstraat vernomen dat de tennisclub De Witte Beer drie bestaande tennisterreinen omvormt naar padelterreinen. “Bij navraag bij de tennisschool en de voorzitster van De Witte Beer ontkende men aanvankelijk dat er op korte termijn plannen waren”, laken bewoners Jan De Keyser en Dirk Dermul.

Groot was hun verbazing dat er zonder aankondiging en verwittiging kranen, op en afrijdende vrachtwagens met veel lawaai, de werken aangevat hebben. “Onder het motto “wat niet weet niet deert” worden de werken in snel tempo verdergezet. Zelfs bij herhaaldelijke navraag via diverse kanalen kregen wij als de buren geen concrete informatie over de concrete inplanting en plannen. Nochtans is het duidelijk dat wij de dupe zullen worden van deze uitbreidingsplannen”, zuchten de buren.

Overlast

De omwonenden vrezen immers dat de padelterreinen voor heel wat overlast zullen zorgen. “Het is een zeer intensieve winter en zomersport die veel gelijkenis vertoont met squash en het slaan met de rackets tegen het glas en de hekkens produceert heel wat decibels”, verduidelijkt Dirk Dermul.

Dat dit geen loze beweringen zijn hebben buurtbewoners uit de nabijgelegen Padelclub op de Gulden Kamer in Sint- Kruis al aan den lijve ervaren. Zij klagen over een erg storend geluid: het is niet meer mogelijk om rustig in de tuin te vertoeven. “Sint-Kruis Brugge is dan wel het mekka van de padel, maar dat geldt helaas niet voor de omwonenden”, hekelt Jan De Keyser.

Ook in andere padelclubs in Vlaanderen hebben volgens Dirk Dermul omwonenden al geklaagd over hinder en zagen padelclubs zich verplicht om passende maatregelen te nemen om de hinder te beperken.

Harmonie ?

“Padel is een nieuwe onbekende sport maar het is duidelijk dat de inplanting ervan steeds moet afgetoetst kunnen worden met de omgeving zodat dit in harmonie kan gebeuren. Wat De Witte Beer doet is not done en leidt tot grote ergernis in de omgeving”, zegt Jan De Keyser.

“Rustig in onze tuin genieten zal niet meer kunnen”

Dat deze ingrijpende werken, met ernstige impact op de omgeving, volgens het stadsbestuur vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht, maakt de aanleg van de padelterreinen volgens de buurtbewoners nog zuurder.

“Tennisclub De Witte Beer bevindt zich in een overstromingsgevoelig gebied. Wij vrezen naast de auditieve en visuele hinder ook voor meer wateroverlast door bijkomende verharding. Wij vragen daarom gepaste maatregelen”, besluiten de buren.

Geen vergunning nodig

Schepen voor ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V) reageert als volgt: “Naar aanleiding van de omvorming van tennisvelden naar padelvelden bij Tennisclub De Witte Beer rezen er vragen of de omzetting van tennisvelden naar padelvelden al dan niet vergunningsplichtig is. Ik heb dit meteen door onze stadsjurist laten uitzoeken. Daaruit bleek dat deze omzetting niet vergunningsplichtig is, omdat het Vrijstellingsbesluit van de Vlaamse Regering een vrijstelling voorziet voor het herinrichten van reeds ingerichte sport-en recreatieterreinen.”

“De terreinen van De Witte Beer beantwoorden daaraan. Voor de omvorming dient dus geen stedenbouwkundige vergunning aangevraagd te worden. De kern van de zaak is wellicht dat niet het plaatsen van de constructies op zich een probleem is, maar eventueel het gebruik ervan, wat een aspect van uitbating is. Wanneer er zich overlast voordoet, kan de dienst leefmilieu en/of politie de nodige maatregelen nemen. Ik hoop echter dat men een goede balans kan vinden tussen sportief plezier en een goede leefbaarheid voor de buurt,” aldus schepen Franky Demon.

Respect

Sophie Huys, voorzitter van tennisclub de Witte Beer, stelt: “Wij zijn geen onmensen, het is zeker niet de bedoeling om onze buren te pesten. Padel is de snelst groeiende sport in ons land, vele tennisclubs richten terreinen in. Wij konden niet achterblijven, dat is belangrijk voor de toekomst van onze club. We hebben geprobeerd om de terreinen zo in te planten dat er weinig hinder zal zijn. We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben ons goed geïnformeerd. Er zijn elders nauwelijks klachten over de padelsport, het meeste geluid komt van de spelers. Wij vragen onze leden daarom respect op te brengen voor de buren, ook bij het verlaten van de club. Ik wil er wel op wijzen dat de Witte Beer al sinds 1932 bestaat en meer dan 800 leden telt. Sommige buren, die nu klagen, zijn komen wonen in een buurt waar er al een tennisclub was. Dus wisten ze op voorhand dat er enige hinder kon zijn. We hebben trouwens bij onze dichtste buur geluidssschermen geplaatst. Op 15 april wilen we onze padelterreinen openen, we zullen onze buren uitnodigen. Goed nabuurschap staat hoog in ons vaandel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier