Buurt protesteert tegen komst KMO-zone in Wielsbeke

Buurtbewoners protesteren tegen de nieuwe voorrangsweg. De weg zal links op de parking aangelegd worden, iets voor het kruispunt Lobeekstraat-Spaanderstraat rechts in beeld. © NVR
Redactie KW

Het stuk grond tussen de Lobeekstraat en de N382 in Wielsbeke wordt een KMO-zone. Er wordt ook een toegangsweg tot die zone aangelegd die uitkomt op het kruispunt Spaanderstraat-Lobeekstraat. De weg naar de KMO-zone krijgt voorrang. Buurtbewoners reageren sceptisch.

Auto’s die van het rondpunt aan de Unilin-vestiging komen, krijgen voorrang tot in de KMO-zone. De gemeente paste eerst al het kruispunt Lobeekstraat-Stationstraat aan. Nu zullen die bestuurders ook voorrang krijgen tegenover chauffeurs die uit het centrum of de Spaanderstraat zullen komen. Kris Vandecasteele (54) uit de Lobeekstraat is heel bezorgd over de nieuwe situatie. “Elke morgen staat er een file in de Stationstraat. Velen nemen al een sluipweg door het centrum. Nu zullen ook deze auto’s moeten wachten in de Lobeekstraat: file nummer twee. File drie zal ontstaan in de Spaanderstraat, omdat die auto’s niet zomaar meer de Lobeekstraat naar links kunnen opdraaien. Er is geen andere uitweg uit de Spaanderstraat, waar 88 verkavelingen zijn. Het wordt een totale chaos”, geeft hij aan.

Voor fietsende schoolkinderen wordt het een risicovolle situatie

Kris weet al jaren dat er een KMO-zone zal komen, maar hij vraagt zich af of er geen andere toegangswegen mogelijk zijn. “Het maakt ons niet uit welke KMO’s er komen, zolang er geen hinder is, maar die zullen ook vrachtwagens moeten ontvangen. Er is nog plaats voor een extra afslag op het rondpunt. Een op- en afrit op de N382 kan ook een oplossing bieden”, geeft hij aan. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) verwerpt die voorstellen. “Het rondpunt en de N382 zijn gewestwegen. Zij willen dat de circulatie hoog blijft en dat het verkeer niet opgehouden wordt. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat ons die opties niet toe”, zegt hij.

Alternatief op komst

Kris vindt de nieuwe situatie ook gevaarlijk voor de zwakke weggebruikers. “Hier wonen meer dan 30 kinderen. Voor fietsende schoolkinderen wordt het een risicovolle situatie. Zij zullen zich daar tussen het vele verkeer moeten manoeuvreren. Het zal duren tot er iets ergs gebeurd en dan pas zal de situatie veranderen“, schat hij in. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) geeft aan dat er voor zwakke weggebruikers een alternatieve weg zal komen. “Vanuit de wijk zal men via een fietswegel naar de Kapellestraat, het centrum en dus de school kunnen fietsen.”

Infovergadering

Ondertussen verzamelde Kris al meer dan zestig handtekeningen op een petitie. Op 1 maart vindt er een infovergadering plaats in het cultuurcentrum van Wielsbeke. Voor burgemeester Stevens is iedereen welkom. “We zullen de bevolking eerst informeren om dan in de loop van maart met de werken te starten. Iedereen met bekommernissen kan die op 1 maart uiten.” Kris zal op die dag ook actie ondernemen. “Iedereen kan er een bezwaarschrift ondertekenen. We moeten iets doen voor de veiligheid van onze kinderen. Misschien haalt het allemaal niets uit, maar als we niets doen, hebben we sowieso geen schijn van kans. Ik roep dan ook iedereen op om af te komen.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier