Buurt ongerust over forse uitbreidingsplannen pluimveeslachterij in Ingelmunster

Een zicht op de pluimveeslachterij Carron, nu Almanaar bvba in de Bollewerpstraat. (Foto FODI)
Redactie KW

De Ingelmunsterse pluimveeslachterij Carron wil haar capaciteit stevig de hoogte in jagen: van 4.000 naar 22.800 geslachte kippen per dag. En dat wekt onrust op bij de buurtbewoners. Het schepencollege neemt dan weer geen standpunt in over de zaak.

De pluimveeslachterij Carron werd in de jaren zeventig door Frans Carron (85) opgericht en wil nu de activiteiten fel uitbreiden. Het Ingelmunsterse schepencollege geeft echter geen advies in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag en adviseert zo stilzwijgend.

Enkele buurtbewoners maken zich ongerust over de plannen. “We vinden het ongelofelijk dat de burgemeester en het schepencollege geen vuist kunnen maken tegen de oude politieke tradities van weleer. Hoe kan het louter economisch belang van één partij tegenover het algemeen belang en de leefbaarheid van de hele omliggende buurt opwegen ?” Het standpunt van de buurt is duidelijk : “Een pluimveeslachterij met een omvang van 22.800 kippen per dag is niet leefbaar en ondraaglijk voor de omgeving.”

“Het bewijs werd – en wordt – continu door de uitbaters zelf geleverd doordat ze steevast de Vlarem-wetgeving overschrijden en jarenlang zonder vergunning met dergelijk volume, hinder voor de buurt hebben veroorzaakt. Een voorbeeld : enkele jaren geleden werd de toegelaten capaciteit – zonder daarvoor over een vergunning te beschikken – met meer dan 400 procent overschreden. Daar loopt momenteel ook een strafzaak over, waarbij het parket het bedrijf heeft gedagvaard voor de correctionele rechtbank. De gevolgen en hinder waren navenant. De stank was ondraaglijk. Talrijke klachten werden ingediend, maar toch trad het gemeentebestuur nooit op om deze toestand te beëindigen. Het waren wij zelf die bestuurlijke maatregelen moesten vragen aan de milieu-inspectie om het bedrijf te dwingen zijn vergund volume te respecteren.”

Schepen Rob Kindt: “Het bedrijf Almanaar (dat achter de pluimveeslachterij zit, red.) is in deze procedure een Klasse I-bedrijf. Dit betekent dat de vergunning verleend of geweigerd wordt door de Deputatie. De gemeente moet alleen het openbaar onderzoek organiseren en advies geven. Het schepencollege heeft er in dit dossier voor gekozen om geen advies te geven. De voornaamste reden is dat er op vandaag tegen het bedrijf en zijn vergunningen een tweetal procedures lopen, onder meer bij de Raad van State. Het college verkiest daarom om geen invloed te gaan uitoefenen op de uitkomst van deze procedures door uitspraken te doen over dit dossier.”

SP.A: “Wij willen wél negatief adviseren. De ruimte voor de interne circulatie van de vele vrachtwagens die op en af rijden is immers heel krap”

“De nieuwste aanvraag voor een omgevingsvergunning bevat overigens zowel positieve als negatieve aspecten, ook indien deze vergeleken wordt met eerdere aanvragen van het bedrijf. Zo valt de nieuwe aanvraag stedenbouwkundig perfect binnen de contouren van het geldend BPA Zonevreemde bedrijven. Anderzijds lijken in de aanvraag sommige milieuaspecten en de verkeerssituatie in en rond het bedrijf onvoldoende uitgeklaard.”

Anja Demeester van Almanaar: “We wensen onze inspanningen verder te zetten door drie keer per week – en dus niet iedere dag – maximum 22.800 kippen per dag te slachten. Het doel van de nieuwbouw is om alle activiteiten die voorheen nog buiten gebeurden – zoals de aanvoer van kippen, het ophalen van afval – voortaan binnen in een overdekte ruimte te laten gebeuren. We wensen geen commentaar te geven op de klachten van de buurtbewoners, maar blijven het wel merkwaardig vinden dat bezwaarindieners klagen over de exploitatie, maar zich keer op keer verzetten tegen elk initiatief dat door de pluimveeslachterij wordt genomen om de situatie beter te maken.”

SP.A is tegen

Opmerkelijk is wel dat de SP.A-schepenen Enigo Vandendriessche en Dries Couckuyt hebben voorgesteld om als gemeente een negatief advies uit te brengen. Volgens hen was dit voor de coalitiepartners echter onbespreekbaar. “De slachterij is omgeven door landbouwgebied en kan bijgevolg niet uitbreiden buiten het eigen perceel. In de nieuwe plannen moeten alle gebouwen, parkeerterreinen en interne circulatie dus binnen het eigen beperkte perceel passen. En precies daar wringt het schoentje.”

“Op papier heeft men inderdaad alles netjes binnen de contouren van het eigen perceel ingetekend, maar wie de plannen van dichterbij bekijkt, ziet al snel dat dit een aantal praktische problemen met zich meebrengt. Maar wat ons het meeste zorgen baart is de mobiliteit. De ruimte voor de interne circulatie van de vele vrachtwagens is wel heel krap. Verschillende knelpunten op de site van de slachterij doen ons sterk vermoeden dat de vrachtwagens op het openbaar domein zullen moeten aanschuiven.”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier