Burgerinitiatief rond Collegesite in Tielt zorgt voor beroering

Karen Dewinter en Matthias Casaert vormen de spreekbuis van het burgerinitiatief voor een duurzame Collegesite. © gf
Philippe Verhaest

Het burgerinitiatief dat het dossier rond de Collegesite in een stroomversnelling wil krijgen, verdeelt de meningen. “Een topidee”, vindt SP.A-gemeenteraadslid Simon Bekaert (SP.A). “Zo komt er misschien toch nog inspraak, want het voorbije participatietraject was allesbehalve open.” Unizo-voorzitter Dirk Braeckevelt vreest dan weer dat het collectief voor nieuwe vertraging zal zorgen.

De Collegesite moet op termijn een stevige metamorfose ondergaan. De site moet 141 appartementen herbergen, net als 70 serviceflats, een ondergrondse parking en in 4.000 vierkante meter winkelruimte voorzien. Er moet ook een nieuw dienstencentrum verrijzen.

De bedoelingen van het burgerinitiatief – dat bestaat uit Stijn De Vos, auteur Ann De Craemer, Bert Reubens, oud-Gildhofdirecteur Wim Vanseveren, Matthias Casaert en Karen Dewinter – zijn nobel. “We willen zo snel mogelijk een gesprek aangaan met het stadsbestuur en roepen de Tieltenaren op om actief mee te denken over de invulling van de site in het hart van onze stad“, klinkt het. “Alle eerdere stadsbesturen hebben hun tanden stukgebeten op dit dossier. Op dat vlak rust op het nieuwe bestuur een zware verantwoordelijkheid.”

Radicale omslag

“Wij willen in Tielt een breed draagvlak creëren voor een innovatieve en deskundige aanpak van de Collegesite. Op die manier willen we een radicale omslag veroorzaken in een dossier dat vaak van weinig visie getuigde en helaas al anderhalf decennium voor verdeeldheid en achteruitgang zorgt.”

Met de voorkeursbieder THV Kortrijkstraat zullen we extra groen en een betere verkeerscirculatie bespreken – Vincent Byttebier (CD&V), schepen bevoegd voor de Collegesite

Schepen Vincent Byttebier (CD&V), bevoegd voor de Collegesite, kreeg deze week al een brief van het collectief in de bus. “Ik wil met hen zeker een gesprek aangaan”, zegt hij. “De toekomst van de Collegesite is een topprioriteit en maakt ook deel uit van ons bestuursakkoord dat we volgende week zullen voorstellen. Van september tot december 2018 liep er al een participatieproject, waarbij iedereen zijn mening en ideeën over de Collegesite kon geven. Met die zaken gaan we sowieso al aan de slag, want we willen dit dossier zo snel mogelijk in beweging zetten. Met de voorkeursbieder THV Kortrijkstraat (een groep rond de ontwikkelaar Karel Vlaemynck, red.) zullen we extra groen en een betere verkeerscirculatie bespreken, maar we moeten de marges van het bestek van het vorige stadsbestuur respecteren.”

Zo zou de nieuwe Collegesite er volgens het huidige ontwerp kunnen uitzien.
Zo zou de nieuwe Collegesite er volgens het huidige ontwerp kunnen uitzien.© gf

Duurzaam is vereiste

Karel Vlaemynck zelf wil niet veel kwijt over het burgerinitiatief. “Het is niet aan ons om daarop te reageren, aangezien we op dit moment nog fungeren als voorkeursbieder en niet officieel aangesteld zijn. Iedereen mag zijn mening ventileren, maar ik wil benadrukken dat we al een participatieronde achter de rug hebben. En voor zover ik weet, was niemand van dit burgerinitiatief daarop aanwezig.”

SP.A-gemeenteraadslid Simon Bekaert, tijdens de vorige bestuursperiode betrokken bij de toekomst van de Collegesite, vindt dit een goed initiatief. “Burgerparticipatie moeten we omarmen. Een project van 80 miljoen euro dat voor de komende 100 jaar het uitzicht en de vooruitgang van onze stad zal bepalen, verdient een degelijke inspraak. Die is tot nog toe niet gebeurd, want het participatietraject was niks meer dan een formele voorstelling van eenzijdige plannen waar geen bestuursmeerderheid voor was, en waar de mensen bovendien enkel akte van konden nemen. De raadsleden en adviescommissies konden na de presentatie van de plannen ook niet onder elkaar in debat treden, maar enkel in het bijzijn van de ontwikkelaar. En dat remde sommige mensen af om hun mening te ventileren.”

Een project van 80 miljoen euro dat voor de komende honderd jaar Tielt zal bepalen, verdient inspraak – Simon Bekaert, SP.A-gemeenteraadslid

Simon Bekaert wil, net als het burgerinitiatief, dat er aan het ontwerp gesleuteld wordt. “We moeten vooruit, maar wel met een goed dossier. Nu is het te veel beton en te weinig groen en is er onvoldoende respect voor de identiteit van onze historische binnenstad. Het huidige ontwerp voorziet 670 parkeerplaatsen, maar daar is het circulatieplan totaal niet op afgestemd. Ook de impact daarvan op de leefkwaliteit voor de inwoners van het stadscentrum werd nog niet in kaart gebracht. Maar net als iedereen willen we dat het gebied zo snel mogelijk ingericht wordt. Op voorwaarde dat het een duurzaam project op maat van Tielt wordt met respect voor de omgeving.”

Zo zou de nieuwe Collegesite er volgens het huidige ontwerp kunnen uitzien.
Zo zou de nieuwe Collegesite er volgens het huidige ontwerp kunnen uitzien.© gf

Nú al goed ontwerp

Dirk Braeckevelt, voorzitter van Unizo Tielt, heeft dan weer een erg dubbel gevoel bij het hele verhaal. “Het is tweeledig. Aan de ene kant mag iedereen zijn standpunt verdedigen en zich verenigen voor de goede zaak, maar tegelijk is het jammer dat dit pas nu gebeurd. De participatieronde ligt al even achter ons. Waarom kwamen ze toen niet met hun verhaal naar buiten? Toen kon iedereen ideeën spuien en dat hebben wij met Unizo ook gedaan. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit burgerinitiatief niet voor nieuwe vertraging zal zorgen en dat we niet terugkeren naar de situatie van drie jaar geleden, toen het hele dossier muurvast zat. Het is immers broodnodig dat de Collegesite stappen vooruit zet. Dit hele initiatief lijkt me vijgen na Pasen.”

Wij hopen dat deze zet niet voor nieuwe vertraging zal zorgen. Het zijn wat vijgen na Pasen – Dirk Braeckevelt, voorzitter Unizo

De Unizo-voorman begrijpt de eis voor meer groen niet. “Net als de mensen van het burgerinitiatief wil ook ik dat er zo snel mogelijk vooruitgang komt, maar het huidige ontwerp voorziet al veel groen. Er zijn alleen maar groendaken voorzien, er is een groene boulevard, veel parkzones… Wat nu op tafel ligt, ís al in harmonie met de omgeving en geen puur ‘betonproject’. Dit zal een meerwaarde voor Tielt vormen.”

Dirk is er ook van overtuigd dat de Collegesite de huidige leegstand kan doen dalen. “Die is te wijten aan het feit dat ons centrum onvoldoende grote winkelpanden heeft. Door dergelijke ruimtes op de Collegesite aan te bieden, kunnen grote spelers hun intrek nemen in Tielt. En dat kan dan weer als katalysator werken voor de Kortrijkstraat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier