Burgemeester Waregem heel tevreden met veranderingen Mira

Burgemeester Kurt Vanryckeghem en korpschef Jean-Pierre Coudenys op de site van Project 17 aan de Kalkhoevestraat, waar het nieuwe centrale gebouw van Mira zal komen. (Foto DJW)
Redactie KW

Tegen eind volgend jaar zal politiezone Mira over de door de overheid opgelegde 141 manschappen beschikken. Dat betekent eindelijk een volledige invulling.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem had die begin dit jaar aangekondigd. “In twee jaar tijd gaan we het vastgelegde aantal agenten behalen. Dat was en is één van de punten van ons beleidsplan”, zegt de burgemeester die begin oktober korpschef Jean-Pierre Coudenys zal uitwuiven omdat hij dan officieel met pensioen gaat. Intussen benoemde de federale overheid al een nieuwe chef voor Mira: Frederik Vandecasteele uit Ingelmunster, die zich na de grote vakantie zal inwerken in zijn nieuwe job.

“Dit zijn twee belangrijke jaren voor politiezone Mira”

“Voor zone Mira zijn het twee belangrijke jaren”, meent burgemeester Kurt Vanryckeghem. “De volledige invulling van het korps is straks een feit. Maar tegen dan moeten we verschillende andere agenten die straks met pensioen gaan ook vervangen. Niet alleen de korpschef verlaat Mira, maar ook nog drie commissarissen die eveneens van hun pensioen zullen genieten. Eerst moeten die vacatures ingevuld worden. In totaal zijn het er zes. Intussen zal ook de nieuwe korpschef op post zijn vanaf 1 september, om zich een maand lang in te werken. Een drukke agenda dus.”

Een andere belangrijke zaak is de geplande nieuwbouw nabij de Kalkhoevestraat, die vanaf de E17 zichtbaar zal zijn. Daarover nam de politieraad in juni een belangrijke beslissing door het project goed te keuren. Toch waren de burgemeesters van de Mira-gemeenten niet eensgezind.

“Het project kreeg in de raad wel een meerderheid van stemmen”, aldus de burgervader. “Maar de burgemeesters van Zwevegem en Anzegem onthielden zich. Let wel: iedereen is wel overtuigd van de noodzaak dat er dringend een nieuw, centraal gebouw voor de politiezone moest komen. Hoewel: dringend? Wij hebben er een aantal jaren moeten over doen voor we een maand geleden het fiat kregen. Eerst en vooral was het zoeken naar de juiste locatie. Voorwaarden waren: vlot bereikbaar, mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden en praktisch ingericht. Aan al deze voorwaarden kunnen wij nu voldoen door op de site van Project 17 aan de Kalkhoevestraat tegenover het Bedrijvencentrum een nieuwbouw te realiseren van rond de 5.000 vierkante meter. De werken starten dit najaar en duren volgens planning anderhalf jaar. Intussen kan Mira zich al voorbereiden op de verhuis uit het huidig gebouw in het Pand. Ik denk dat iedereen blij is dat die eraan komt, want de ruimte waarover de politie daar beschikt, was al jaren te krap.”

Korpschef Jean-Pierre Coudenys gaat volledig akkoord. “Op de huidige locatie is elke vierkante centimeter gebruikt. Uitbreiden is daar zeker niet mogelijk. Alleen al daarom is het nieuwe gebouw meer dan welkom.”

Verouderde cellen

Eén van de nadelen van de huidige vestiging is dat Mira er over compleet verouderde cellen beschikt die eigenlijk niet meer beantwoorden aan de regelgeving anno 2018. Dan heb je ook de problematiek van de parkeerruimte, die eigenlijk een deel van de parking achteraan het Pand is waar de politie zijn voertuigen kan stallen.

“Ik denk ook aan de noodzaak van een ruime loods voor het stockeren van inbeslaggenomen voertuigen”, aldus Kurt Vanryckeghem. “En aan een doeltreffende ingerichte administratie waar elke medewerker in optimale omstandigheden kan werken. Voor de nieuwbouw is daar allemaal rekening mee gehouden. Ook belangrijk: het gebouw zal niet alleen voldoende ruim zijn maar heeft ook mogelijkheden om, indien nodig, uit te breiden. Dat kan onder andere door een of meer extra bouwlagen. Waarom dat nodig is? Omdat wij rekening moeten houden dat de FOD Binnenlandse Zaken straks een nieuwe, grote fusie van de huidige politiezones zal verplichten. Concreet wil dat voor West-Vlaanderen zeggen dat er straks enkel drie grote zones zullen zijn die de volledige provincie bestrijken. Waregem -of beter gezegd: Mira- bereidt zich daar nu al op voor.”

13 miljoen euro

De geraamde kostprijs van het centrale gebouw bedraagt 9,250 miljoen euro zonder btw. All-in is dat 13 miljoen euro. Alle partnergemeenten van Mira zullen daarvoor moeten betalen. Dat gebeurt volgens een verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners. Waregem neemt daardoor 47 procent van de factuur voor zijn rekening. “Dertien miljoen euro lenen op dertig jaar en aan de huidige intrestvoeten: het is een goeie zaak. Uiteraard blijft het voor alle partners nog altijd een groot bedrag. Maar er is geen alternatief. Wat er na de verhuis naar de nieuwbouw met het huidig commissariaat zal gebeuren? Dat gaat terug naar gemeentebedrijf WAGSO, dat de diverse lokalen zal verhuren”, besluit de burgemeester. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier