Buren blijven vechten tegen industrieterrein Blauwpoort

© DJW
Redactie KW

Groen en het Bewonerscomité van de Kleithoekstraat en omgeving blijven zich verzetten tegen de plannen van de stad om de landbouwgronden van de site Blauwpoort in te richten als bedrijventerrein. De provincieraad gaf met uitzondering van Groen zijn goedkeuring voor het project. Als deze beslissing straks in Het Staatsblad verschijnt, zullen beide beroep aantekenen bij de Raad van State. Ook in 2012 was dat het geval.

“We blijven in elk geval bij ons standpunt: geen bedrijven aan onze voordeur“, aldus bewoner Tonny Demuytere. “In het verleden was het protest goed voor een pak bezwaarschriften. Ook nu is dat niet anders. Die blijven overigens gehandhaafd. Blauwpoort staat voor ons gelijk met een rustgebied en dat moet ook zo blijven. Dat de Raad van State ons vorig protest kon volgen en de genomen beslissing vernietigde, krijgt misschien voor ons weer een gunstig gevolg. In het andere geval hebben verschillende bewoners al laten weten dat ze verhuizen. Momenteel staat er al een woning in de Kleithoekstraat te koop. Dat er nog zullen volgen kan volgens mij niet anders. Wie hier woont, geniet van de rust en van het groen. Er komen hier overigens veel Waregemnaars wandelen. Dat zegt toch genoeg?”

Groen gaat als enige politieke partij in tegen de plannen van het Waregems stadsbestuur.

“Wij blijven eveneens bij ons standpunt. Meer nog: nu gaan wij onze bezwaren nog harder benadrukken“, dixit gemeenteraadslid Inge Vandevelde. “Voor zo’n grootschalig en ingrijpend project moet er een visie op lange termijn zijn. Wat blijkt nu? De stad heeft die niet. Het enige wat wij tot nog toe hebben gehoord, is de ambitie om zo snel mogelijk bedrijven neer te poten op Blauwpoort. Dat er geen zware industrie mag komen, is al een goeie zaak. Maar eigenlijk gaat het voor ons in eerste instantie niet daarover, maar over mobiliteit. Welke oplossing denkt Waregem daaraan te geven wanneer dit gebied wordt ingericht voor bedrijven? Geen enkele.”

Betonstop

“Het bestuur schuift zijn paraplu open en wijst naar Vlaanderen, dat eerst en vooral het op- en afrittencomplex van de nabijgelegen E17 moet herinrichten”, aldus Inge Vandevelde. “Denk je echt dat daardoor het grote mobiliteitsprobleem dat er nu al is wordt opgelost? Dat het verkeer langs de Expresweg die langs Blauwpoort loopt ineens een metamorfose zal ondergaan? Neen, hoor. Dat wordt een hopeloze zaak die het betrokken gebied grondig zal belasten. Nieuwe infrastructuur voor mobiliteit trekt nieuw verkeer aan. Met andere woorden: het lost niets op. Integendeel, zelfs.”

Groen wijst verder op de aangekondigde betonstop van minister Joke Schauvliege (CD&V). “De minister is van dezelfde partij als het Waregems beleid. Gaan burgemeester en schepenen dan tegen hun minister in en gieten ze Blauwpoort bij manier van spreken vol beton? Kom zeg, dat is niet ernstig. Waregem moet ook eerst en vooral de bestaande bedrijfsruimtes invullen waar er nog plaats op overschot is. Dan pas kan nieuw gebied aangesneden worden. Ook een degelijke behoeftenstudie is nodig. En niet een vlug besteld onderzoek dat stelt dat de regio behoefte heeft aan 51 extra hectare grond voor bedrijven. Let wel: de regio. En niet: Waregem. Dat wil zeggen dat je die gronden bijvoorbeeld ook in Wielsbeke kunt vinden. Overigens: het bedrijvenpark Evolis op de grens van Zwevegem en Harelbeke is nog nooit helemaal ingevuld. Daar kunnen bedrijven toch terecht? Om al die redenen blijven wij bij ons standpunt en gaan zeker in beroep bij de Raad van State.”

Verhuis

Ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen is daarentegen wel tevreden met de beslissing van de provincieraad over een nieuw bedrijventerrein in Waregem. Zij wijst op de dringende behoefte aan een nieuw bedrijventerrein en vindt het gebied Blauwpoort daartoe uitermate geschikt. Komt het er niet, dan dreigt nog volgens Voka een verhuizing van verschillende bedrijven naar zones waar het wel kan. “Dat zou de Zuid-West-Vlaamse economie en zeker de Waregemse regio absoluut geen goed doen”, klinkt het bij de ondernemersorganisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier