Buren blijven ongerust na helse brand in Waregem, Matco countert met tweede infomoment

Redactie KW

Net geen maand na de verwoestende brand, op woensdag 16 januari, begon de Waregemse firma Devagro aan de opruimingswerken aan het chemisch bedrijf Matco. De buurtbewoners blijven toch met heel wat vragen zitten, zo bleek op een infoavond. En daar komt het bedrijf aan tegemoet met een tweede infomoment. Matco vond ondertussen een tijdelijke nieuwe locatie voor haar kantoren en magazijn, in Kuurne, maar heeft wel een proces-verbaal aan zijn been.

De exacte oorzaak van de grote brand die Matco trof op 19 december, is nog altijd niet bekend. Toch was er een infoavond voor de bewoners van de wijk Nieuwenhove. Want die zijn ongerust. Ze vroegen zich af of het oppervlaktewater verontreinigd is door het wegvloeien van het bluswater in de rioleringen en in de nabijgelegen Gaverbeek. Die beek loosde uiteindelijk ook verontreinigd water in de Leie. De buren wilden ook weten of de rookdampen tijdens de brand giftig waren door de vele chemische stoffen. En of de roetresten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Christian Deslypere, ceo van Matco, gaf toelichting maar kon ook niet op alle vragen antwoorden omdat het onderzoek nog loopt. Hij beloofde wel dat alle schade wordt vergoed. “Mensen die schade leden, kunnen dat aangeven via hun verzekeringsmaatschappij“, legde hij uit. “Matco is met alle vergunningen in orde en is sinds enkele maanden ook geen Sevesobedrijf (bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen en waar extra veiligheidsmaatregelen gelden, red.) meer”, licht Christian Deslypere toe. “Ons eigen brandteam is goed voorbereid op mogelijk onheil. Maar de omvang van de brand was te groot. Na de bluswerken bleef ons team de veiligheid in de wijk verzekeren.”

Saskia Lammens en Maarten Goegebuur van de Vlaamse Milieumaatschappij en Gudrun Brouckaert van Aquafin konden iets meer uitleg geven over de mogelijke verontreiniging. “Er is heel veel latex in de rioleringen en de beek terechtgekomen, wat zorgde voor een witte kleur en veel schuim”, aldus Saskia Lemmens. “Het afvalwater in de rioleringen werden na enkele extra ingrepen in het waterzuiveringsstation volledig van de latex gezuiverd. Daarvoor waren onder andere veertien vrachtwagens ‘nieuw’ slib voor de biologische zuivering nodig. Controles in de Gaverbeek en de Leie wezen eerst op vervuiling. Die verminderde geleidelijk aan op een natuurlijke manier, onder andere dankzij de vele regen. Maar het was tot in Deinze merkbaar dat de Leie vervuild was. Daar werden de sluizen dichtgedraaid tot de zuurtegraad van het water weer in orde was. Dat was eind vorige week het geval. Uiteindelijk bleef de impact op de Gaverbeek beperkt. Er was ook weinig vissterfte.”

De Gaverbeek kleurde helemaal wit na de brand.
De Gaverbeek kleurde helemaal wit na de brand.© PNW

Toch heeft Matco een proces-verbaal aan zijn been. De afdeling handhaving van de Vlaamse overheid heeft onderzocht wie verantwoordelijk moet gesteld worden voor de verontreiniging van de Gaverbeek en een deel van de Leie (tot in Deinze). Ze heeft een proces-verbaal overgemaakt aan het parket. Volgens de dienst heeft het bedrijf Matco de feiten te laat gemeld en heeft het ook verkeerde informatie gegeven over het inperken ervan. In de komende maanden moet blijken of het bedrijf effectief wordt vervolgd.

Basisschool dicht

Ook de bewoners op de infoavond waren niet tevreden met de uitleg van de deskundigen. Ook de communicatie tussen alle betrokken partijen verliep volgens hen niet zoals het hoort. Ten slotte wilden zij weten waarom tijdens de brand de nabijgelegen basisschool dicht moest.

Op die laatste vraag kon directeur Jo Bultheel antwoorden. “Tijdens de brand was de rook bijzonder prikkelend“, onderstreept Jo Bultheel. “Daarom vonden wij het nodig om de school te sluiten. Het leek ons veel beter de leerlingen daarvan te vrijwaren. Het was niet omdat wij bericht hadden ontvangen dat de rook giftig was. Wij hadden een heel goede communicatie met de burgemeester en de brandweer.”

De Vlaamse Milieumaatschappij blijft controles uitvoeren. Uiterlijk op 31 januari volgt een evaluatie met alle partijen. “We willen ook een draaiboek maken met adviezen voor bedrijven, overheden en hulpdiensten”, klinkt het bij Saskia Lemmens. (DJW)

Binnen de twee maanden tweede infomoment voor de bewoners

Woensdag zaten alle betrokken partijen -het bedrijf, stadsbestuur, brandweer, coördinatoren, verzekeraars en de milieudienst- samen om de violen beter te stemmen als er zich weer zo’n ramp zich zou voordoen in Waregem. De conclusie? “We hebben snel gecommuniceerd tijdens en na de ramp, maar het moet nog beter”, aldus Christian Deslypere. “Er zitten nog altijd veel mensen niét op social media. Daar moeten we aan tegemoet komen. Hoe? Met briefwisseling bijvoorbeeld. We zullen ook een nieuw infomoment organiseren, binnen de twee maanden.”

Wie nog vragen heeft, kan terecht op milieu@waregem.be.

Buren blijven ongerust na helse brand in Waregem, Matco countert met tweede infomoment

Buren blijven ongerust na helse brand in Waregem, Matco countert met tweede infomoment

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier