Deel van de gevelbekleding van bowling ‘De Goe Smete’ komt los en valt naar beneden

De bowling was nog geen jaar open. © MD
Redactie KW

Op Paasmaandagavond 22 april is omstreeks 21.45 uur de bruingrijze gevelbekleding van bowling ‘De Goe Smete’ in Poperinge omgevallen. De muur is zo’n tientallen vierkante meter groot en is gemaakt van betonstenen. Ook een groot deel van de isolatiepanelen kwam los en viel naar beneden.

Op het ogenblik van het incident waren nog enkele mensen aanwezig in de bowling, maar iedereen kon het gebouw veilig verlaten en er zijn geen gewonden gevallen. Tot een paar uur voor het incident waren nog kinderen aan het spelen op het speelpleintje en de trampoline naast de gevel. Wellicht ligt een constructiefout aan de oorzaak.

De hulpdiensten kwamen ter plaatse en beslisten in overleg met waarnemend burgemeester Loes Vandromme (CD&V) om een veiligheidsperimeter te voorzien rond het hele gebouw. Dit zowel aan de kant van de Heilig-Hartstraat als aan de kant van de Kouter, waar er ook nog gebreken werden vastgesteld. Ook daar begint de gevelbekleding er al scheef bij te hangen. Er zouden wel geen problemen zijn met de stabilisatie van het gebouw.

Geen verdere problemen vastgesteld

De eigenaar, en ook de aannemer van de bowling, zijn dinsdagmorgen al meteen gestart met de nodige werkzaamheden om alle brokstukken weg te nemen. Er werden verder geen problemen vastgesteld met de stabiliteit van het gebouw. Omdat de ingang van het sport- & recreatiebad De Kouter zich binnen de ingestelde veiligheidsperimeter bevindt, werd beslist om het sport- & recreatiebad op dinsdag 23 april gesloten te houden. De bowling blijft minstens tot en met donderdag gesloten. De straat de Kouter en een deeltje van de parking Heilig-Hartstraat zijn afgesloten voor het verkeer. De situatie wordt in de loop van de dag opnieuw geëvalueerd.

Geen gewonden

Enkele laatste klanten waren nog in de bowlingzaak aanwezig toen de gevel aan de kant van de parking in de Heilig Hartstraat instortte. De betonnen gevelstenen die de buitengevel vormen, kwamen over een oppervlakte van tientallen vierkante meter naar beneden. De brokstukken vielen op een buitenterras en speelpleintje maar daar was niemand meer aanwezig. Er raakte dan ook niemand gewond. De instorting sleurde ook een grote noodtrap mee naar beneden.

Veiligheidsperimeter

De brandweer van de zone Westhoek snelde ter plaatse en stelde in overleg met de politie, de ambtenaar noodplanning van de stad en waarnemend burgemeester Loes Vandromme een veiligheidsperimeter in. Die perimeter blijft alvast ook dinsdag van kracht. Dat betekent dat de bowling voorlopig niet toegankelijk is, net als de privéwoning van de uitbaters. Omdat de ingang van het zwembad aan de voorkant (aan De Kouter) vlakbij de instabiele gevelbekleding ligt, blijft ook het zwembad op dinsdag dicht. Woensdag zal het normaal wel opnieuw openen. “We zijn aan een grotere ramp ontsnapt“, aldus Loes Vandromme. “Had de gevel het enkele uren vroeger begeven, toen er klanten op het buitenterras of speelpleintje aanwezig waren geweest, dan was het nog erger geweest.”

Deel van de gevelbekleding van bowling 'De Goe Smete' komt los en valt naar beneden
© MD

Dinsdagmorgen werd reeds begonnen met de rest van de gevelbekleding van het gebouw preventief verder af te breken, en ook de blauwe belettering werd weggenomen. “Ook alle gevelsteentjes rond het terras beneden en boven moeten er af”, aldus de werknemers die aan het opruimen waren dinsdagmorgen.” Aan de binnenkant van de bowling en de constructie op zich vormen er zich geen problemen. Wie verantwoordelijk is en de kosten zal moeten betalen, zal onder experten en verzekeringsmaatschappijen uitgeklaard moeten worden.

Nog geen jaar open

“Tot onze grote spijt moeten wij mededelen dat we voorlopig al zullen gesloten zijn tot en met donderdag. Wie gereserveerd heeft voor de komende dagen, kan ons gerust contacteren via messenger of mail. We houden jullie zeker op de hoogte van de lopende zaken”, zeggen uitbaters Tom en Kimberley Turkelboom.

Eigenaar van de zaak is Peter Verhelst van bouwonderneming Verhelst uit Koekelare. Daar heeft hij ook een bowling met dezelfde naam. Bij de bouw van het zwembad De Kouter had de stad Poperinge gerekend op een private onderneming, die een recreatiezaal zou bouwen naast het zwembad. Daar kon gelijk wat komen, maar de uitbater moest wel zorgen voor een cafetaria en sanitair die ook voor het zwembad konden gebruikt worden. Nadat het een paar keer fout liep, hapte uiteindelijk Peter Verhelst toe om er een bowling met restaurant van te maken. De officiële opening had pas plaats op 13 juli van vorig jaar.

Eerste schepen Loes Vandromme: “Vanavond (dinsdag, red.) is er een overleg met de eigenaar, de uitbaters, de brandweer, de politie en de experts van de verzekering. Hopelijk weten we tegen dan iets meer over de juiste oorzaak van het incident.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier