Budget De Haan goedgekeurd... met dank aan de oppositie

22/12/17 om 13:03 - Bijgewerkt om 13:02

De gemeenteraad heeft het meerjarenplan en het gemeentebudget voor 2018 goedgekeurd. Dat kon weliswaar enkel dankzij de goodwill van de oppositie.

Budget De Haan goedgekeurd... met dank aan de oppositie

De uitbreiding van het politiekantoor in Bredene lokt opnieuw kritiek uit © LB

Bij de start van de zitting waren immers 5raadsleden van de meerderheid niet aanwezig. "De meerderheid is niet in aantal om te kunnen beslissen. Zo is dat in het schepencollege ook al meermaals voorgekomen. We zullen niet opstappen omdat wij niet meedoen met dergelijke spelletjes en uit respect voor de personeelsleden die de dossiers hebben voorbereid", zei Christine Beirens (LB).

De Haan investeert dit jaar 7,2 miljoen euro. De totale uitgaven voor de exploitatie komen op 28,5 miljoen en daar staan 30,2 miljoen euro inkomsten tegenover. In 2018 wordt onder meer voort gewerkt in het gemeentehuis voor 1 miljoen euro, de renovatie van het sanitair blok in Wenduine kost 92.500 euro. Op de planning staat ook nog de aanleg van uitwijkstroken op landbouwwegen, de renovatie van het buitenschrijnwerk van de Steenovenloods, wifi in het gemeentehuis en de externe diensten, heraanleg van het Leopoldplein, wegenwerken in de Vosseslag en de Ringlaan.

Het werd een rumoerige gemeenteraad in De Haan waarbij duidelijk de toon gezet is voor de aanloop naar de verkiezingen. Waarbij de oppositie in het verleden nog relatief weinig opmerkingen had over de interne problemen bij Bewust, vlogen er deze keer heel wat sneren naar de banken aan de overkant van de raadszaal. "Het is precies of jullie niet praten met elkaar, maar ik kan mis zijn hoor", liet Mathieu Delbarge zich onder meer ontvallen. Of 'Sorry dat er zo'n chaos is, het is een beetje als het beleid van de gemeente', zei Wilfried Vandaele.

Jonathan Devuyst (SP.A) had kritiek op de geplande wegenwerken in de Vosseslag. "Die werken zitten al sinds de vorige legislatuur in de pijplijn en schuiven nu ook weer door naar de volgende legislatuur. Er is weeral zes jaar voorbijgaan, waarom moet dat zo lang duren?" Terwijl burgemeester Peter Breemersch verwees naar het wachten op subsidies, zouden die volgens Wilfried Vandaele al klaar liggen. De bevoegde schepen Paul Meyers was echter niet aanwezig om meer duidelijkheid te verschaffen. Ook het verschuiven van de Vosseslagfeesten in de zomer lokte kritiek uit bij Devuyst. "Vorig jaar zou het eenmalig verzet worden, maar nu staat het opnieuw op een andere datum?" Volgens De Soete komt dit omdat ook Retro Sur mer in Wenduine dan plaatsvindt en het voor de technische diensten niet haalbaar is om twee topevenementen te voorzien in hetzelfde weekend. Toen Devuyst echter burgemeester Breemersch aansprak gaf die toe dat hij dezelfde opmerking had gemaakt in het college maar dat alles al vastlag. "Het is nochtans het schepencollege die beslist, ik kan niets alleen beslissen", antwoordde De Soete nog.

Delen

We hebben ons laten rollen door Bredene

De goedkeuring van de dotatie voor de politiezone met Bredene zorgde opnieuw voor discussie over de uitbreiding van het politiekantoor in Bredene. "We hebben ons laten rollen door Bredene. We zullen meer betalen voor een oplossing die niet praktisch is en het politiekantoor in Bredene is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer", zegt Wilfried Vandaele. "Ondertussen staat het rijkswachtgebouw verder te verkommeren", liet Delbarge optekenen.

De oppositie had verder ook kritiek op de vele evenementen in de stad. "Park Potinière wordt gebruikt als evenementenplein maar dat is het niet. Er kan wel eens iets plaatsvinden, maar op bepaalde dagen zodat de buurt weet waar ze zich aan kunnen verwachten", vond Vandaele nog. Ook de uitkijktoren zorgde opnieuw voor discussie. Het dossier komt in januari naar de gemeenteraad.

(lb/foto lb)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!