Budalys: “Onze ligging pal aan de Leie is onze grootste troef”

Algemeen Directeur op het dakterras van Budalys met zicht op de Leie. (Foto EDB)
Redactie KW

Budalys, het moderne project van zorgroep Heilig Hart, gooit komend weekend de deuren open. Ter gelegenheid van Dag van de Zorg op 18 maart konden geïnteresseerden een eerste blik werpen op de nieuwe woningen, het restaurant en de toekomst van het Buda-eiland.

“Budalys was het eerste ontwikkelingsproject aan de Leie”, opent algemeen directeur Wino Baeckelandt van Zorggroep Heilig Hart Kortrijk. “We zijn er al zeven jaar mee bezig, nog voor de stad een visie had over de Leieboorden. Parking Budabrug was de eerste realisatie binnen het ruimere project. Hiervoor werkten we op onze eigendom samen met Parko en de stad. Zo was er meteen ook een oplossing voor het parkeerprobleem dat zich stelde.”

In het project ‘Budalys, wonen aan de Leie’ worden er 48 assistentiewoningen verhuurd. Het is een project met ruimere appartementen met één of twee slaapkamers. “De ligging in het centrum van de stad en langs de Leie zijn natuurlijk onze grootste troeven. Met Budalys komen we tegemoet aan de grote vraag naar assistentiewoningen.” Het project is ook een aanvulling op residentie Groote Broel met appartementen die veel groter zijn én een balkon hebben.

Petanque

Het concept van Budalys draait volgens Wino Baeckelandt niet enkel om wonen maar ook om beleving. “De dienstverlening die we bieden is volledig vrij. Bij noden en vragen staan we paraat om mensen bij te staan. We hebben hier ook een dakterras met boompjes. Daar kunnen onze cliënten gebruik van maken. Ze kunnen er verpozen in de zon maar we hielden ook rekening met wat mensen die naar een appartement verhuizen meestal niet meer kunnen. Zo voorzien we dakserres voor wie groene vingers heeft, kan er een barbecue gehuurd worden en zijn er twee petanquebanen gepland. Daarnaast verhuren we ook een golfwagentje om eens langs de Leie te gaan rijden met familie.”

Budalys:

Atypisch project

In april zal de zorggroep de eerste bewoners verwelkomen. Er is nu al een bezetting van 50 procent, allemaal mensen die uit een thuissituatie naar Budalys komen wonen. In de tweede helft van april opent de Budalys kitchen op het gelijkvloers. De bestaande bistro in de Budastraat wordt gesloten en omgevormd tot een fysiotherapieruimte. De bistro met open keuken komt volledig naar de Leiezijde. Er zal ook een groot overdekt terras zijn. “Het aanbod van de traditionele budgetvriendelijke maaltijden wordt nog uitgebreid met pasta’s en een salad bar. Iedereen is er welkom. Dat is een troef voor onze klanten en hun families maar ook voor studenten of andere mensen in de stad.”

Een totaal nieuw concept is de takeaway ‘Alta’, die opent op 2 mei. “We willen de middenstandsfunctie van de Budastraat opnieuw opnemen. De straat zal weer ‘leven’. Alta komt tegenover de ingang van het mooie middeleeuws klooster. We bieden er gezonde voeding zoals yoghurt, fruitsalade, dagschotels, gezonde drankjes maar ook gezonde broodjes, quiches, koffies en boterkoeken.”

“We koken zelf en mikken op een mix in onze maatschappij. Daarom moet alles voor iedereen betaalbaar zijn. We willen heel bewust met resten en met de natuur omgaan en vinden het fijn om daar een initiatief in te nemen.”

Het project Budalys is verbonden met het zorghotel en met de Budafabriek, waar studenten van Howest vaak actief zijn. “Zo kunnen we synergieën ontwikkelen tussen zorg, cultuur en onderwijs. Met dit atypisch project doorbreken we muren en combineren we het aanbod van de verschillende partners die op Buda-eiland actief zijn”, besluit de directeur.

(Els Deleu)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier