Brugse Studio Bal Gehakt werkte mee aan tekenfilm Urbanus: “Voor ons kon het niet stout genoeg”

Jan Verfaille en Filip Vermeulen van Studio Bal Gehakt werkten mee aan de Urbanusfilm. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Dezer dagen kan je in de bioscoop naar ‘Urbanus De Vuilnisheld’ gaan kijken. Die behoorlijk aangebrande tekenfilm kwam er naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Urbanus. Minder bekend is dat twee Bruggelingen, Jan Verfaille en Filip Vermeulen van animatiebureau Studio Bal Gehakt, een belangrijke rol speelden bij de realisatie.

“Onze eerste ontmoeting met Urbanus dateert eigenlijk van toen mee werkten aan zijn programma ‘Genoeg gelachen, nu humor’ op VTM; dat is alweer geleden van 1994. Wij maakten toen heel wat animatiefilmpjes voor dat programma, waaronder de generiek. Dat klikte direct erg goed met Urbanus”, vertelt Jan Verfaille van Studio Bal Gehakt, die meewerkte aan de nieuwe Urbanusfilm. “Enkele jaren later, in 1999, werd Urbanus vijftig jaar en toen werden we ook gevraagd om een filmpje te maken voor zijn project ‘Eindelijk vijftig’. Dat ging toen ook gepaard met een enorm groot dorpsfeest in zijn geboortedorp Tollembeek.”

Filip Vermeulen vult aan: “Ook ergens in die periode, of tussen die twee evenementen, waren we ook uitgenodigd op de lancering van de strip Kiekebanus, een samenwerking tussen Urbanus en Kiekeboe. Wij hadden daar niet aan meegewerkt, maar waren toch gevraagd. Ik herinner me nog goed dat we daar enorm in ruzie zijn gekomen met VTM-journalist en stripkenner Patrick Van Gompel. (lacht) Hij begon de draak te steken met ons West-Vlaams dialect en dat konden we natuurlijk niet over onze kant laten gaan…”

De Drie D-bielen

Een volgende echte samenwerking met Urbanus kwam er in 2008. “Toen kregen we op vraag van Willy Linthout, de tekenaar en voor een groot deel ook scenarist van de Urbanusstrips, de vraag om een 3D-strip te ontwikkelen. Die kreeg de welluidende titel De Drie D-bielen mee”, vult Jan aan.

Het idee voor een tekenfilm rond Urbanus kwam er al in 1999

“Maar het idee voor een tekenfilm rond Urbanus kwam er eigenlijk al in 1999, toen we met vier korte Urbanusfilmpjes naar de bekende producer Erwin Provoost stapten. We vroegen of hij geen interesse had om een langspeelfilm, maar wel een tekenfilm dus, te produceren. Hij verwees ons idee echter meteen naar de prullenmand. Zo’n vijf jaar geleden werden we dan toch plots benaderd door Jimmy Simons, de vermaarde scenarist die voor productiebedrijf Eyeworks werkt. Hij vroeg ons om mee te werken aan een tekenfilmproject rond Urbanus. Na enkele jaren van besprekingen en onderhandelingen liep het echte productieproces van de tekenfilm van november 2017 tot januari 2019.”

Tweede film

“We zijn wel tevreden met het resultaat. Studio Bal Gehakt stond vooral in voor de lay-out en de decors in de tekenfilm, maar we hadden ook een overkoepelende artdirectorsrol. Er waren soms wel spanningen tussen het creatieve team, met ook Urbanus zelf daarbij, en de mensen van de productiefirma. Die laatsten wilden het liever wat braver terwijl het de creatievelingen niet ‘stout’ genoeg kon zijn bij wijze van spreken. Maar uiteindelijk is het toch een heel mooi gemaakte film geworden. Als er meer dan honderdduizend bezoekers op afkomen, komt er mogelijk zelfs een tweede film.”

Iets met boten

Voor een bezoek aan de mannen van animatiebureau Studio Bal Gehakt moesten we ons niet naar een kantoorgebouw begeven, maar wel naar een uit de kluiten gewassen, omgebouwde vrachtboot langs de Kolenkaai in Brugge. “Wij hebben wel iets met boten”, vertelt Filip Vermeulen. “We hebben er namelijk drie. Deze boot, Julie, gebruiken we als kantoor en atelier voor onze projecten van Studio Bal Gehakt. Onze tweede boot, de Arylo, ligt momenteel in Beernem aan het kanaal, ter hoogte van de Kijkuit. Het is de bedoeling om daar een expositieboot van te maken. We zijn in gesprek met verschillende kunstenaars en willen ook nog eens met de mensen van Brugge Plus spreken. We denken aan rondvarende tentoonstellingen.”

“Ook in Gent hebben we een boot liggen, maar daar zijn we nog een het bekijken wat we er juist mee gaan doen. Het gaat om een voormalige ‘dancing-boot’ die lange tijd aangemeerd lag in de buurt van Sint-Martens-Latem. Al dat chique volk kwam indertijd feesten op die boot. Nu ligt hij aan de Wiedauwkaai in Gent, aan de dokken. Dat is daar nu een heel hippe wijk aan het worden. We denken eraan om de boot in te richten voor feestjes, walking dinners, presentaties of zelfs eventueel om films te vertonen. Veel mogelijkheden dus, maar we moeten die knoop wel eens doorhakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier