Brugse politie gaat toch op zoek naar Clubfans die antisemitische liederen zingen

Het filmpje in kwestie dateert nochtans al van 26 augustus vorig jaar. Daarop zijn tientallen fans van Club Brugge te zien terwijl ze aan het feesten zijn in de catacomben van het Jan Breydelstadion zijn na de overwinning tegen aartsrivaal Anderlecht. © Davy Coghe
Redactie KW

De Brugse politie gaat dan toch actief op zoek naar de Club Brugge-fans die een antisemitisch lied in de catacomben van het Jan Breydelstadion zongen. Het parket heeft hen gevraagd om de ‘zangers’ te identificeren en te verhoren. “Een goeie zaak”, vinden ze ook bij Club Brugge.

De supporters van Club Brugge die na een wedstrijd tegen aartsrivaal Anderlecht een antisemitisch lied zongen, mogen dan toch beginnen vrezen. Het parket heeft de politie namelijk de opdracht gegeven om hen te identificeren, op te sporen en te verhoren. “Het gaat om een opsporingsonderzoek”, zegt Johan Lescrauwaet, procureur bij het parket van Ieper dat belast is met ‘racismezaken’ in West-Vlaanderen. “De opdracht werd naar de lokale politie van Brugge gestuurd. En die luidt: identificeren en verhoren van de daders. Ik kan dus wel zeggen dat we hen actief gaan opsporen.”

‘Geuzenaam’

De beelden doken eind december vorig jaar op. Het filmpje in kwestie dateert nochtans al van 26 augustus vorig jaar. Daarop zijn tientallen fans van Club Brugge te zien terwijl ze aan het feesten zijn in de catacomben van het Jan Breydelstadion zijn na de overwinning tegen aartsrivaal Anderlecht. Daarbij wordt op een gegeven moment een antisemitisch lied gestart en luidkeels meegezongen.

“Mijn vader was bij de commando’s, mijn moeder, die was bij de SS, en samen verbrandden ze joden, want joden die brandden het best.” Dat was de tekst die door heel wat supporters werd gescandeerd. Zij gebruiken de term ‘joden’ om de supporters van Anderlecht te benoemen. Ze noemen het zelf een ‘geuzenaam’. Maar daar was Michael Freilich van Joods Actueel het helemaal niet eens. “Als je het over SS en joden vergassen hebt, dan heb je het over échte joden“, klonk het tijdens zijn protestactie aan het stadion nadat de beelden opdoken.

De supporters in kwestie leken aanvankelijk door de mazen van het net te kunnen glippen. Omdat het filmpje meer dan drie maanden na de feiten naar buiten kwam, was de zogenaamde voetbalwet namelijk niet meer van kracht. Al greep Club Brugge naar eigen zeggen wel eerder in. Zij werden er namelijk de dag nadien al door eigen supporters op gewezen. “Wij hebben de supporters die we konden identificeren meteen een stadionverbod opgelegd. We brachten de politie en het parket ook toen al op de hoogte. We zijn tevreden dat er nu verder gevolg aan gegeven wordt.”

Rassenhaat

Het feit dat de politie nu actief op zoek gaat naar de supporters betekent nog niet dat die hoe dan ook vervolgd zullen worden. Het gaat in deze namelijk om een opsporingsonderzoek, en dat weegt nog niet zo zwaar als een gerechtelijk onderzoek. De politie moet hen verhoren en die verhoren zullen dan aan het parket voorgelegd worden. Daar zal men dan beslissen of ze de supporters al dan niet voor de rechter willen brengen voor racisme en het aanzetten tot rassenhaat. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier