Brugse hotelscholen besteden weinig aandacht aan plantaardig eten

Ilse Desutter en Brent De Backer van het vijfde jaar grootkeuken in Ter Groene Poorte. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Wij zijn gebonden aan de leerplannen, waarin niks vermeld staat over veganisme”, zegt Daan Vanslembrouck, woordvoerder van Ter Groene Poorte. Plantaardig eten is nochtans één van dé wapens tegen de klimaatopwarming.

November was de maand van het veganisme. ‘Iedereen plantaardig’ is een cruciaal middel om de klimaatdoelstellingen te halen. Het is zelfs effectiever dan het bannen van Koning Auto uit onze steden. Toch als we de veganisten en sommige wetenschappers mogen geloven.

Geen of minder vlees eten lukt enkel als onze gastronomische halfgoden het goede voorbeeld volgen. Pas als onze hotelscholen in hun lessen aandacht hebben voor de bereiding van plantaardige menu’s, zullen er op den duur ook vegan topchefs zijn.

Maar dat is nog niet zo: zowel Spermalie als Ter Groene Poorte hebben voorlopig weinig aandacht voor veganistische bereidingen. In het volwassenenonderwijs is er bij Spermalie wel de nieuwe cursus ‘biologisch van grond tot mond’ en de specialisatie ‘vegucation’.

Leerplannen

Daan Vanslembrouck, woordvoerder van Ter Groene Poorte, stelt: “Onze school is zich bewust dat steeds meer mensen kiezen voor veganisme, maar wat onze opleiding betreft, zijn wij gebonden aan de voorgeschreven leerplannen waarin niets vermeld staat rond veganisme. Wat wel in lessen geïntegreerd wordt, is bewust kiezen voor gezonde voeding, goede producten en een gevarieerd eetpatroon.”

“Een veganistische levensstijl gaat ook veel verder dan puur vegetarisch. Want daar gaan we wel in mee. In ons restaurant kan gekozen worden voor een vegetarisch alternatief. Als dit op voorhand wordt doorgegeven, kunnen de hapjes en de maaltijden al op voorhand aangepast worden. Ook voor de leerling is er over de middag een uitgebreide ‘salad bar’ en vegetarische alternatieven uit de grootkeuken. Heel wat van die ‘salad bar’ is uiteraard ook vegan.”

Gezond evenwicht

“Als het kan gaan we er af en toe wel mee aan de slag. Vorige week nog werd in een demo van de grootkeuken een veganistische chocomousse gemaakt, zonder eieren, zonder room, zonder honing. Er werd gewerkt met vervangers als zijdetofu en esdoornsiroop. De chocomousse smaakte lekker, maar is wel zwaarder dan de niet-plantaardige.”

“In onze opleiding streven wij naar een gezond evenwicht. Binnen onze slagerijschool werken wij met minder zout, minder vet en voegen we geregeld plantaardige ingrediënten – zoals groenten en zeewier – toe aan het product. Ter Groene Poorte gaat voor kwaliteit. We zijn ervan overtuigd dat de consument ook bereid is te betalen voor goede producten en dus ook voor een goed stukje vlees. Een gezonde levensstijl kan absoluut ook met vlees en vis: zolang je kiest voor diversiteit en een uitgebalanceerd eetpatroon, krijg je een gezonde geest in een gezond lichaam. En dat is waar wij voor gaan”, aldus Daan Vanslembrouck.

Evenwicht

Wij polsten bij Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits of het leerplan van onze hotelscholen, zonder aandacht voor veganisme, niet haaks staat op de klimaatdoelstellingen. Hilde Crevits stelt: “In onze hotelscholen leren jongeren het geheel, dus werken met fruit, groenten, vis en vlees. Dat is ook belangrijk voor hun latere tewerkstelling: je wil dat jongeren in alle restaurants terechtkunnen en een breed gamma aan voeding klaar kunnen maken. Basis voor het praktijkgedeelte in het kader van de modernisering van het secundair onderwijs zijn de beroepskwalificaties. Hierin beschrijven de sectoren zelf welke competenties jongeren moeten verwerven om aan de slag te kunnen in de sector. Zij kunnen dus mee aangeven waarvoor ze aandacht wensen.”

“In de gids gezonde schoolmaaltijden die we samen met onder meer de voedingssector hebben gemaakt, staat toch wel heel veel over groenten en vegetarische maaltijden”, aldus nog de minister. “Veganistisch is natuurlijk weer wat anders. Veganisme vereist aanvullende vitaminen, eiwitten, naast de maaltijd, nog meer dan bij vegetarisme. Wetenschappers beklemtonen toch ook de risico’s voor kinderen met betrekking tot veganisme. Afwisseling en evenwicht onze rode draad zoals meer groenten en met minder vlees.”

En de stad?

Welke inspanningen levert de stad om de Bruggelingen gezonder en/of plantaardiger te laten eten? “Sinds 2015 heeft Brugge een duurzame voedselstrategie: Bruggesmaakt”, zegt milieuschepen Mieke Hoste. “Er zijn dan ook al heel wat zaken opgestart om Brugge te profileren als gastronomische en duurzame voedselstad met nationale en internationale samenwerkingen.”

Sinds 2017 engageerde de stad zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt, hierin wordt ook aanbevolen om de vlees- en visconsumptie te verminderen: altijd een vegetarisch, evenwaardig aanbod/alternatief te hebben of 100% veggie/vegan hapjes en maaltijden aan te bieden op de evenementen. Ook in het aanbod van warme en koude maaltijden in de personeelsrefter is er een vegetarisch aanbod.”

“Sinds 2015 is er ieder jaar ook een wedstrijd rond de duurzame voedselstrategie: zo is er in kader hiervan een vegucation roadshow in Brugge doorgegaan op 26 maart 2018 (georganiseerd door EVA). Tijdens deze masterclass met Pieter Jan Lint werden chefs geïnspireerd door de veelzijdigheid van de plantaardige keuken. De lokale horecazaken die de handen uit de mouwen staken waren: De Verloren Hoek, Frituur Royal, De Brugsche Tafel, Lodewijk van Male, ‘t Gulden Vlies, Parazzar, El Fuego, Li O Lait en twee leerkrachten van Spermalie CVO. Daarnaast promoten we acties zoals Dagen zonder Vlees, Try Vegan en werken we met MOS en goodfood@school mee aan gezonde, duurzame voeding op scholen waar vegetarische maaltijden ook aan bod komen. Op (H)eerlijk Brugge, hét event rond de duurzame voedselstrategie in samenwerking met het Brugs Food Lab, is er altijd extra aandacht voor vegetarische voeding”, aldus Mieke Hoste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier