Brugse Emmaüsparochie wil vijf kerken herbestemmen en een gloednieuwe kerk bouwen

Het kerkbestuur heeft voor de toekomstige nieuwe campus al een locatie op het oog. V.l.n.r.: Greta Van Moortel, Jan Vandecasteele, René Tytgat, Mark Van de Voorde, Filip Vanbesien, Francis Decoster, Paul Coucke, Luc Sap en Marleen Vanden Bossche. © WK
Redactie KW

De Brugse Emmaüsparochie heeft haar Kerkenplan voorgesteld: een ambitieuze toekomstvisie met als uitgangspunt een compleet nieuwe kerkcampus. Die zou er over een vijftal jaar moeten komen naast het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw, op de grens tussen Sint-Michiels en Sint-Andries. Voor de bestaande kerken op haar grondgebied, onderzoekt de parochie momenteel de mogelijkheid tot herbestemming.

De zegen van het bisdom moet wel nog gegeven worden, maar in essentie wil de Emmaüsparochie naar één nieuwe, centraal gelegen campus met een eigentijdse kerk en bijbehorende moderne infrastructuur. Zoals een regiekamer, om de misvieringen rechtstreeks uit te zenden. De vijf bestaande parochiekerken zouden dan aan de eredienst onttrokken worden en een herbestemming krijgen.

Pionierswerk

“Wat op tafel ligt, is echt wel ingrijpend, om niet te zeggen spectaculair”, beseft pastoor Filip Vanbesien. De kerken lopen immers leeg. “In de huidige tijd dan nog een nieuwe kerk gaan bouwen, dat is dus inderdaad niet zo evident. En er zok, ook nog nergens in Vlaanderen precedenten. Dit is echt pionierswerk.” Maar niets doen is volgens de pastoor geen optie. “Dan zitten we straks met vijf lege kerken.”

Met bijna 700 wekelijkse kerkgangers kunnen wij eigenlijk nog niet klagen

Vanbesien beloofde bij zijn aanstelling in 2017 al een nieuwe wind te zullen laten waaien door de Emmaüsparochie. Die bundelt – sinds 2015 – de vijf parochies van de Brugse deelgemeenten Sint-Andries en Sint-Michiels tot één pastorale eenheid. Aan de basis daarvan lag al het dalend kerkbezoek en het priestertekort. “Met bijna 700 wekelijkse kerkgangers kunnen wij eigenlijk nog niet klagen, en we bereiken ook nog altijd veel jonge mensen in onze parochie: elk jaar vieren zo’n 300 jongeren er hun eerste communie of heilig vormsel”, relativeert Vanbesien.

“Maar terwijl we vroeger op ons grondgebied met 15 priesters waren, zijn we nu nog maar met twee en mijn collega Paul Coucke vertrekt bijna met pensioen. Onze vijf kerken openhouden kost ons bovendien 150.000 per jaar en geen enkele is geschikt om alle functies te bundelen die je van een hedendaagse parochiekerk zou mogen verwachten: enerzijds uitvaarten bijvoorbeeld, dus vieringen voor een ruimer publiek, anderzijds een doop of huwelijk in intieme kring.”

Nieuwe, eigentijdse kerk

De sluiting van de vijf bestaande parochiekerken, zou volgens Vanbesien de kosten voor de gemeenschap op termijn spectaculair doen dalen. Liever dus dan één of twee kerken te sluiten, kiest het parochiebestuur daarom voor het samenbrengen van alle liturgische vieringen in één nieuwe, eigentijdse kerk. “Met daarbij ook alle infrastructuur die een parochie nodig heeft om als kerkgemeenschap te functioneren: een secretariaat, vergaderaccommodatie,… Met de nodige multimediale omkadering moet het mogelijk zijn om de misvieringen rechtstreeks uit te zenden, zodat de mensen ze thuis kunnen volgen op YouTube. Sommigen dromen ook al verder, en denken bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of sociale appartementen op de site”, klinkt het.

Sommigen dromen ook al verder, en denken bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of sociale appartementen op de site

De financiering van de nieuwe Emmaüscampus zou onder meer uit de herbestemming van de parochiekerken moeten komen. “Van vier van de vijf tenminste, want voor de Sint-Andreaskerk (centrum Sint-Andries, red.)ligt een herbestemming moeilijker: die kerk is een beschermd monument en wordt omringd door een kerkhof. De kerken van Sint-Godelieve en Sint-Willibrord liggen daarentegen allebei naast een school, en scholen kampen vaak met plaatsgebrek. De parochiale ontmoetingscentra kunnen als gemeenschapshuizen blijven bestaan.”

Op grens Sint-Andries en Sint-Michiels

Het kerkbestuur heeft voor de toekomstige nieuwe campus al een locatie op het oog: een stuk grond op de grens tussen Sint-Andries en Sint-Michiels, thans nog eigendom van de vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’ waarvan ook het aangrenzende Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw deel uitmaakt.

“Een vrij centrale plaats in onze parochie, die in onze ogen de juiste eigenheid heeft om dit hele verhaal haalbaar te maken. De grenzen zijn binnen onze pastorale eenheid trouwens al grotendeels weggevallen, er was al een grote toenadering”, aldus Vanbesien.

De Emmaüsparochie kiest met zijn ambitieuze Kerkenplan bewust ook voor de vlucht vooruit. “We wilden proactief zijn en zelf meedenken”, zegt Vanbesien. “Andere parochies kregen hun herbestemmingsplan zomaar door de strot geduwd. Natuurlijk gaan we onze gelovigen niet zomaar in de kou laten staan, de overgang zal heel geleidelijk gebeuren. Maar we zouden onze plannen toch graag binnen een jaar of vijf gerealiseerd zien. We geloven er alvast in dat we de gemeenschap kunnen meekrijgen om, in plaats van passief op een uitdoofscenario te zitten wachten, samen actief aan iets nieuws te bouwen. Aan een oplossing die nieuwe kansen voor de toekomst biedt, en voor een sterkere aanwezigheid van de kerk in de samenleving.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier