Brugse Beiaardcantus krijgt tweede editie

© foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op woensdag 24 april wordt er op het binnenplein van de Brugse stadshallen opnieuw luidkeels meegekweeld met de bekendste studentenhits en hedendaagse meezingers. De Beiaardcantus is dan aan zijn tweede editie toe.

“Vorig jaar was de eerste editie een schot in de roos: ook Bruggelingen en toeristen deden hier toen vrolijk de polonaise”, zegt organisator Bram Vanaelst. “Maar de gezelligheid blijft primeren, en daarom kozen we als locatie bewust niet voor de Markt maar opnieuw voor het binnenplein van de hallen. Overigens de beste plek ook om naar de beiaard te luisteren.”

‘t Vliegerke en ‘t Zwien

Stadsbeiaardier Wim Berteloot, die je tijdens de cantus live aan het werk kan zien op groot scherm, laat op de 47 klokken van het belfort afwisselend cantusliedjes en hedendaagse klassiekers luiden. “Welke student kent er ”t Vliegerke’ of ”t Zwien’ – misschien nog beter bekend als smoet, vet espe en spek – nu niet? Voor de niet-studenten worden die studentikoze liedjes afgewisseld met hedendaagse meezingers à la ‘Ik hou van u’ en ‘Mien Moaten’. Iederéén is welkom om uit volle borst te komen meezingen”, aldus Vanaelst.

Dit jaar worden er maximaal 350 deelnemers toegelaten, een 100-tal meer dan vorig jaar. “Maar we stevenen af op een uitverkochte tweede editie. De voorverkoop bij de studentenclubs loopt als een trein”, klinkt het.

Ook water

Behalve de Belgische beiaardcultuur, in 2014 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, moet de cantus ook de studentencultuur in een positief daglicht zetten. “Cantussen hebben een beetje een slechte reputatie en dat negatieve beeld willen we bijstellen. Het motto van de studentenclubs is ‘samen uit, samen thuis’: we gaan voor een positief schenkgedrag en zetten sfeerbeheerders in om alles in goede banen te leiden. Upkot verdeelt herbruikbare bekers waarmee we onze afvalberg verkleinen en ook inspelen op de veiligheid. En er wordt trouwens niet alleen bier, maar ook water geschonken: vorig jaar 450 liter water op 700 liter bier”, besluit Vanaelst. Het Io Vivat wordt aangevat om 18.30 uur. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier