Brugs stadskanker verdwijnt en maakt plaats voor appartementen

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na jarenlange leegstand en verloedering wordt het voormalige stadspaleis ‘d’Hanins de Moerkerke’, gelegen tussen de Coupure en de Witteleertouwersstraat in Brugge, eindelijk gerenoveerd. Zo verdwijnt een Brugs stadskanker.

De rijke geschiedenis van dit unieke monument gaat terug tot in de achttiende eeuw, omstreeks 1775, en werd gebouwd op vraag van Pierre Jacques d’Hanins de Moerkerke en zijn echtgenote Claire Diericx.

In het verleden waren er al vaker plannen voor dit Brugse stadskanker, maar projectontwikkelaar Berg Invest kwam met een realistisch plan voor de dag, dat eveneens beantwoordt aan de wensen en eisen van de buurt.

Appartementen

Het majestueuze monument zal 9 appartementen huisvesten en wordt gecombineerd met een nieuw gebouw dat zal bestaan uit 4 appartementen en 4 woningen.

Het stadspaleis, dat bestaat uit een haakse hoofdvleugel en twee zijvleugels en sinds 1982 beschermd is, zal deels gerenoveerd en deels gerestaureerd worden. Deze renovatie en restauratie zal de originele grandeur – de symmetrische opbouw, de imposante gevel, de bijzondere plankenvloeren en schitterende lambriseringen – van het beschermde pand herstellen.

Grandeur

Voor het nieuwe bouwvolume wordt er bewust gekozen om als één volume een hedendaags en complementair tegengewicht te bieden aan de imposante hoofdvleugel van het monument. Hierdoor zal de site van d’Hanins de Moerkerke terug uitblinken in haar grandeur van weleer.

Tussen het monument en de nieuwbouw wordt er een groene gemeenschappelijke binnentuin gerealiseerd. De afstand tussen de beide gebouwen zal het monument ademruimte bieden en de zichtbaarheid vanuit het openbaar domein verhogen.

Fietsenstalling

Er wordt eveneens een ondergrondse parking met fietsenstalling voorzien die toegankelijk zal zijn vanuit de Witteleertouwersstraat.

De verkoop van dit monumentale project gaat officieel van start tijdens het weekend van 20 en 21 juni ’19 en dit op de site zelf. De verkoop van dit project is in handen van vastgoedkantoor Dewaele Vastgoed met advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier