Bruggeling organiseert BK Risk

San Verrecas organiseert het eerste BK Risk in de Stadshallen. © Tom Brinckman
Redactie KW

Bruggeling San Verrecas (28) organiseert op zaterdag 2 maart in de stadshallen van het Belfort het allereerste Belgisch Kampioenschap Risk. “Als zoiets al jaren in Nederland kan, dan ook hier. Dit historische decor is de ideale locatie voor tal van veldslagen”, zegt San, die hoopt op zo’n 100 deelnemers.

Voor wie het razend populaire bordspel Risk toch niet zou kennen, vatten we het even heel eenvoudig samen: als speler bouw je een leger uit om je tegenstander aan te vallen, zo de wereld te veroveren en je landsgrenzen te verdedigen. Het doel? Het vervullen van je persoonlijke opdracht. Bruggeling San Verrecas (28) werd net als miljoenen spelers wereldwijd verliefd op het strategische spel. De verleiding om op regelmatige basis de Napoleon in hem naar boven te laten komen, kwam er toen hij nog een tiener was. “Ik speelde onder meer met vrienden van de KSA. Uren aan een stuk. Maar dé herinnering aan Risk is een weekend met vrienden in de Ardennen. Ons enige spel duurde, zonder pauzes meegeteld, in totaal 27 uur. Winnen deed ik niet, helaas”, lacht de twintiger, in het dagelijks leven internaatopvoeder en leerkracht lichamelijke opvoeding aan het VTI. Hij haalt het tactische aspect als belangrijkste factor van zijn liefde voor het spel aan. “Complotten smeden en je grondgebied veroveren en behouden. Dat is moeilijk, maar heel tof. Maar ik geef toe: minstens even belangrijk is de factor geluk. Het blijft een spel dat afhangt van dobbelen en het geluk dat daarbij komt kijken. Maar een goede speler is tactisch onderlegd, kan het overzicht bewaren én komt vlot voor de dag. Je moet je tegenstander kunnen lezen. Ik vergelijk dat graag met pokeren. Er komt wel wat bij kijken.”

Een bezet Belfort

San zocht als fervent Risk’er zelf steeds nieuwe tegenstanders en ving op dat onze noorderburen al enkele jaren een Nederlands kampioenschap Risk organiseren. Daar doen ondertussen 500 deelnemers aan mee. “Dat moet ook in ons land kunnen, dacht ik. En dan nog het liefst in mijn eigen stad. De historische stadshallen van het Belfort zag ik als het ideale decor.” En zo geschiedde. San reserveerde de hallen en volgende week, op 2 maart, wordt het belfort een hele dag bezet door amateur-wereldveroveraars. De inzet? De allereerste Belgische titel Risk. De deuren gaan al open om 9.30 uur. Een halfuur later wordt de teerling voor de eerste keer geworpen. Vroeg, maar een spel kan dan ook al snel enkele uren duren.

Tijdens een weekend in de Ardennen speelden we eens een spel van 27 uur

“We hanteren wel extra regels om de tijdsduur te beperken. Zo hebben spelers maar een beperkte tijd om na te denken over hun zetten en wordt aanvallend spelen beloond”, duidt San, die zelf niet mee aan tafel schuift. “Dat zou wat moeilijk zijn als organisator, maar ik blijf het spel spelen in mijn vrije tijd. De oude versie, niet de nieuwere met ventjes die omver vallen”, lacht San. “We spelen ook op het BK die versie met gekleurde blokjes. Dat vind ik zelf het leukste exemplaar. Ik mag de veertig spellen gebruiken van mijn collega’s van het Nederlandse kampioenschap. Een van de organisatoren komt ook bij ons meespelen. Voor dit jaar hoop ik op zo’n 100 spelers. Groter mag het nog niet worden voor deze eerste editie. De komende jaren zien we dan wel. Er is alvast een optie genomen op de zaal voor een editie in 2020. Het is ook de bedoeling om samen met de mensen van het Nederlands kampioenschap een kampioenschap der Lage Landen te organiseren, met de beste spelers van België en Nederland”, besluit de organisator.

Deelnemen aan het evenement kost tien euro. De deelnemers worden per vijf of zes aan tafel gezet. Enkel de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Voor de verliezers is er een verliezersronde, die alsnog uitzicht geeft op het finalespel. De winnaar na vier rondes is de eerste Belgische kampioen Risk en mag binnenkort de nationale kleuren verdedigen tegen Nederland. (TR)


Inschrijven kan nog tot en met 1 maart via: www.bkrisk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier