Bruggeling ontdekt ‘hiaat’ in Brugs parkeersysteem, stad niet onder de indruk

Dirk Waterinckx ontdekte een 'hiaat' in de Brugse parkeermeters. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bruggeling Dirk Waterinckx zegt een hiaat te hebben ontdekt in het systeem voor betalend parkeren in de Brugse binnenstad. “Ik ontdekte toevallig dat de betaalautomaten toch het geld aanvaarden van wie zo’n vignet voor gratis parkeren heeft. Dit is niet correct; mensen die verstrooid of onwetend zijn doen hier nadeel bij.” Hij pleit voor ‘slimme’ parkeerautomaten.

Dirk Waterinckx ontdekte wat in zijn ogen een hiaat is toen hij een frietje ging eten in frituur De Biezen langs de Koningin Elizabethlaan. “Ik heb een vignet voor gratis parkeren in de binnenstad, maar was niet helemaal zeker of die locatie daar ook nog tot de gratis zone behoorde. Dus voor de zekerheid heb ik een kleine hoeveelheid geld in de automaat ingebracht; volgens het intussen bekende systeem: eerst de nummerplaat intoetsen en dan kiezen voor een bepaalde duurtijd en dan het benodigde bedrag invoeren”, vertelt de Bruggeling.

Intelligente automaten

“Nadien vernam ik echter dat deze locatie toch wel degelijk tot de gratis zone voor bewoners van de binnenstad behoort. Wat me tegen de borst stoot is dus dat het ingebrachte geld zomaar door die automaten aanvaard wordt, terwijl ik eigenlijk recht had om in die zone gratis te parkeren. Via mijn ingevoerde nummerplaat zouden intelligente automaten toch moeten kunnen opmerken dat er aan mijn nummerplaat een vignet voor gratis parkeren in de binnenstad gekoppeld is?”

“Het is voor mij vooral het principe dat telt”, aldus nog Dirk. “Op deze manier bestaat dus het risico dat mensen die misschien verstrooid zijn of op een bepaalde locatie onwetend zijn over het al dan niet betalend zijn, nodeloos kosten doen. Om helemaal zeker te zijn heb ik nog eens de test gedaan in mijn eigen straat: de Witteleertouwersstraat, duidelijk behorend tot de binnenstad. Daar kwam ik tot dezelfde conclusie: de automaat slikte zomaar het ingebrachte geld. Waarom kunnen die machines niet uitgerust worden met technologie die een onnodige betaling detecteert en dus weigert? De technologie is anders wel ver genoeg gevorderd om heel vlot een massa retributies te innen…

Geen probleem

Bij de mobiliteitsdienst van Brugge zien ze niet echt een probleem. “Over het aangepaste parkeerbeleid, dat ingevoerd werd op 16 februari 2017 en ook over de zone waarin voor binnenstadbewoners gratis parkeren geldt, werd naar de bewoners toe uitvoerig gecommuniceerd via brieven, de media en alle kanalen van de stad Brugge. De correcte parkeerreglementeringen zijn ook altijd te consulteren via.www.parkerenvoorjou.brugge.be“, klinkt het bij de stad.

“De parkeerautomaten staan volledig los van het vergunningensysteem en het is uiteraard mogelijk om als houder van een bewonersvergunning toch een parkeerticket te nemen aan de automaten. Dit is zeker geen hiaat aangezien wellicht niemand met een vergunning zou overgaan tot het betalen van parkeergeld voor de eigen deur. Dit is net het voordeel van een bewonersvergunning. Het is niet mogelijk om de automaten te koppelen aan de parkeervergunningen aangezien er toch op bepaalde automaten (zoals in de winkelstraten, red.) moet betaald worden.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier