Bruggeling maakt saxofoons van WO I-bommen

08/11/18 om 12:00 - Bijgewerkt om 13:07

Granaathulzen uit de Eerste Wereldoorlog smelten en ombouwen tot saxofoons. Met dit opmerkelijk initiatief wil de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur de wapenstilstand op een heel symbolische wijze herdenken. "De 'Pax Sax'-instrumenten krijgen ook nog houten toetsen uit geweerkolven én een schildje uit de aarde uit de Dodengang."

Dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, zij zullen niet meer weten wat oorlog is. Dit vers uit de bijbel, dat ook op het VN-gebouw in New York prijkt, ligt aan de basis van het opmerkelijke initiatief van de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur (39). "Dat vers bleef door mijn hoofd spoken, maar ik heb niets met ploegscharen en snoeimessen. Wel met saxofoons. In een moment van helderheid bedacht ik om granaathulzen te laten smelten en daarvan saxofoons te maken. In totaal 193. Waarom dat aantal? Daar is geen enkele reden voor. Ik vind het tof dat mensen zich dat afvragen. Mocht ik een rond getal zoals 100 of 200 gekozen hebben, zou niemand zi...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!