Bruggeling bezit 800 PEZ-dispensers en organiseert bijeenkomst

Bruggeling Francis Vandewalle bezit 800 PEZ-buisjes. © gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op 4 mei heeft in Brugge de eerste Belgische PEZ-bijeenkomst plaats, met verzamelaars en standhouders uit onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Spanje en Israël. “PEZ zijn plastic buisjes met snoepjes erin die gekenmerkt worden door een leuk gezichtje als als afsluiting”, verduidelijkt Bruggeling Francis Vandewalle, die het evenement organiseert.

PEZ: de kans is groot dat u niet vertrouwd bent met het drieletterwoord. Maar bij het zien van de plastic buisjes met snoepjes in, afgesloten door de gezichten van onder meer Disneyfiguren en sporthelden, gaat er misschien toch een lichtje branden. “De vroegste herkomst van PEZ leidt ons terug naar de jaren ’20 in de Verenigde Staten”, legt Francis Vandewalle, een Bruggeling die fervent verzamelaar is, uit.

“Aanvankelijk waren het snoepjes die aan de man werden gebracht als alternatief voor het roken van sigaretten. De snoepjes moesten rokers van hun slechte gewoonte afhelpen. Sinds de jaren ’40 kreeg het concept min of meer zijn huidige vorm, met snoepjes in een plastic dispenser, afgesloten door een herkenbaar gezichtje als afsluiting. Ook in Oostenrijk kent PEZ een sterke traditie en het is dan ook doorgesijpeld naar heel wat andere landen.”

Zelfs een museum

“Hoe ik zelf verzamelaar ben geworden van PEZ? Ik ben sowieso al een verzamelaar, onder meer van pins, vooral van Club Brugge dan. En ik heb een Duitse vriend die geobsedeerd is door PEZ. Hij heeft bij hem thuis zelf eens eigen PEZ-museum en zo zijn er meerdere verzamelaars. Zo kreeg ook ik de smaak te pakken. Intussen heb ik zelf een kleine 800 PEZ-dispensers. Daarmee ben ik eigenlijk slechts een kleine garnaal, maar het boeit me wel enorm. Die PEZ zijn er echt in heel uiteenlopende uitvoeringen. In de Verenigde Staten zijn die vooral gekoppeld aan sportfiguren en sportclubs uit onder meer het basketball en baseball. Dichter bij ons zijn er ook PEZ gekoppeld aan het voetbal. Er zijn facebookgroepen van PEZ met tienduizenden leden.”

Francis Vandewalle, die om den brode actief is bij Fortis Bank, kreeg na overleg met enkele andere verzamelaars het idee om een PEZ-congres in Brugge te organiseren. “Brugge is een erg mooie stad met een internationale uitstraling. Ik ging op zoek naar een locatie en kwam uiteindelijk uit bij het Meersenhuis in de Oostmeers. Momenteel zijn er een dertigtal standhouders uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Spanje en Israël ingeschreven. Maar ik verwacht er nog veel meer tegen 4 mei. De expositie is open voor het grote publiek van 11 tot 17 uur. Met de internationale standhouders zal ik de dag nadien ook nog eens onze mooie stad verkennen.”

Alle info op https://pez-gathering-bruges-belgium-may-20197.webnode.nl/.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier