Brugge wordt pilootstad voor ‘SAVE 2.0’

© WK
Redactie KW

De stad Brugge ondertekende in 2015, als eerste Vlaamse centrumstad, het SAVE-charter voor meer verkeersveiligheid. Na de concrete acties die daaruit volgden, kreeg de stad nu van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen ook het SAVE-label overhandigd.

Eentje werd opgehangen in het Huis van de Bruggeling, een tweede kreeg een plaatsje in het politiehuis aan de Lodewijk Coiseaukaai. “We zijn trots op het label, en dus hebben we ook geen moment getwijfeld om ons kandidaat te stellen als pilootstad voor SAVE 2.0“, zegt schepen Pablo Annys (SP.A).

Het opzet hiervan, is om de verkeersonveiligheid gerichter aan te pakken. “Met name waar het zich voordoet: door lokale ongevallen te analyseren, kunnen we tot specifieke maatregelen komen. Nog meer dan vroeger gaan we dus proberen rekening te houden met allerlei omgevingsfactoren, met het gedrag en de interactie van de verschillende weggebruikers”, aldus Annys.

Zo’n concrete ongevallencase die werd onderzocht, is bijvoorbeeld het dodehoekongeval met een fietser op het kruispunt van de Leopold I-laan en de Scheepsdalelaan van juni jongstleden. De fietser, een jonge moeder, kwam daarbij om het leven. “Dat specifieke ongeval werd met een verkeerspsycholoog onder de loep genomen. Bedoeling hiervan, is tot concrete beleidsmaatregelen te komen en zo uiteraard te vermijden dat er op die plek nog meer slachtoffers zouden vallen“, aldus nog schepen Pablo Annys.

(WK-foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier