Brugge niet van plan om koetsen te weren

© Visit Bruges
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het stadsbestuur van Brugge denkt er niet aan om het voorbeeld te volgen van Gent, dat paardenkoetsen wil weren uit de binnenstad. “Ons reglement op koetspaarden kwam er in overleg met Gaia. In Brugge worden die dieren dus héél goed verzorgd”, zegt toerismeschepen Philip Pierins.

Paarden die een koets met toeristen, of misschien ook wel eens met Bruggelingen, voortrekt: het is een beeld dat we vooral met Brugge associëren, maar ook in Gent bestaat het. Toch nog dit jaar, want vanaf 2020 wordt dit verboden door het Gentse stadsbestuur.

Volgens de groene schepen van Toerisme van Gent is het niet diervriendelijk en is het ook niet de vorm van toerisme die ze in Gent willen uitdragen. De koetsen zouden een te zware impact hebben op het stadsleven en op de Gentenaars.

In Brugge zijn er alvast geen plannen in die richting, verzekert schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A). “Ik heb inderdaad ook gehoord dat ze dit in Gent gaan verbieden, maar wij gaan daar zeker niet in mee. In Brugge willen we hier geen politiek rond voeren. We gaan de mensen hun broodwinning niet afnemen“, stelt schepen Pierins.

“Het is dus een belangrijke economische factor, maar ik wil er toch ook eens op wijzen dat die paarden uitstekend verzorgd worden. Weet je dat het reglement op de uitbating van de koetsen is opgesteld in overleg met Gaia? Het komt er op neer dat een paard na één werkdag twee dagen mag rusten. En een werkdag bestaat slechts uit 4 à 5 uren. Er zijn dan ook vijf paarden per koets. Het is heus niet altijd hetzelfde paard dat de mensen zien rijden. Trouwens, wij hebben als stad nog maar net de opdracht gegeven aan een veearts om alle 82 koetspaarden te onderzoeken en ik kreeg enkele dagen geleden de resultaten binnen. Het rapport was zéér positief. Er is absoluut geen enkel probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier