Brugge kende groeicijfers op vlak van zowel verblijfstoerisme, dagtoerisme als dagrecreatie. Dat laatste cijfer slaat op een bezoekje door de inwoners van de zeventien omliggende gemeenten.

Op vlak van verblijfstoerisme, de belangrijkste tak omdat die heel wat inkomsten genereert voor de horeca, kende Brugge een sterke stijging. De voorbije zomer zakten bijna 230.000 verblijfstoeristen af naar de provinciehoofdstad, een stijging van ruim 15.000 toeristen of ongeveer 8 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Vooral Britten vinden terug hun weg naar Brugge, samen met de Spanjaarden en Duitsers. Er kwamen ook 1.150.000 dagtoeristen naar Brugge, of bijna 100.000 meer dan in 2017. Qua dagrecreaten was er een stijging van 130.000 bezoekers tot 1,6 miljoen bezoekers.

"De goede cijfers tonen aan hoe veerkrachtig het toerisme in Brugge wel is. Het slechte jaar 2016 is niet meer dan een verre herinnering die we definitief achter ons laten liggen. Ook de winkelende bezoekers uit de buurgemeenten zijn terug van weggeweest. Blijkbaar wordt er niet meer getwijfeld aan de toegankelijkheid van Brugge", aldus burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Hij verwijst daarmee naar uitspraken dat Bruggelingen liever shoppen in Gent. Vooral oppositiepartijen menen vaak dat Brugge niet toegankelijk genoeg is voor de eigen inwoners.

(Belga)