Brouwerij Het Alternatief uit Izegem lanceert twee nieuwe bieren

Piet Salomez van 't Alternatief stelt twee nieuwe biertjes voor. (Foto FM)
Redactie KW

Piet Salomez van ambachtelijke brouwerij Het Alternatief heeft met het Winters Kruidenbier en Iseghems Oud Bruin twee nieuwe bieren aan zijn gamma toegevoegd. De eerste is een ideaal biertje voor het huidige seizoen, het ander werpt zich op als een variant op een lambiek geuze.

Piet (55) Salomez richtte 12,5 jaar geleden brouwerij Het Alternatief op. Bij hem thuis in de Meensesteenweg 65 prijkt een microbrouwerij inclusief ketels en bottelmachine. “De doelstelling was en is nog steeds simpel”, vertelt Piet. “Originele en creatieve bieren met een heerlijke smaak en eerlijke ingrediënten maken. Van blond tot bruin, van licht tot straf en dat alles zonder kleur- en bewaarmiddelen. Ik ben dan ook trots dat al onze bieren zonder kunstmatige producten gemaakt zijn.”

Kardemom

Het Alternatief is bekend voor bieren als Bittere Waarheid, Tatsevoet, Ambetanterik en Eerwaarde Pater, maar ook HIK, Piet-Agoras en Platteau. “Al is het ondertussen alweer vijf jaar geleden dat ik nog eens nieuwe bieren had gebrouwen”, vertelt Piet. “Daar heb ik met twee nieuwe brouwsels nu verandering in gebracht. Het eerste nieuwe bier is ons Winters Kruidenbier. Het gaat om een bruin bier van 8 % met verschillende kruiden, zoals kardemom, koriander, kruidnagel, vanille en nog enkele geheime kruiden. Dit stevig, krachtig en complex smakend bier is een ideale afsluiter van de maaltijd en ook wel een buitenbeentje in mijn gamma. Alle andere bieren die ik brouwde zijn zonder kruiden, maar ik wilde eens iets anders doen. Op het etiket verwijs ik naar kasteel Het Blauwhuis in een sneeuwtapijt, toch een van de bouwkundige iconen van onze stad. Ik kon als titel ook voor een soort kerstbier gekozen hebben, maar vindt dat dit bier meer bestaansrecht heeft dan enkel in de periode rond kerst verkocht te worden.”

Eerwaarde Pater

Tweede nieuwkomer is Iseghems Oud Bruin, een bier van 9 % dat je volgens Piet goed kan vergelijken met Rodenbach Vintage of Rodenbach Grand Cru. “Het is een bier van gemengde gisting”, vertelt Piet. “Het basisbier dat ik daar voor gebruikt heb is Eerwaarde Pater. Dat heb ik op wijnvaten gelagerd. Het gaat om vaten van verschillende jaargangen die gemengd worden met vers bier. In dit geval was dat Tatsevoet, een amberkleurig volmoutbier van 6 %. Het principe daarbij is hetzelfde als dat om een geuze te maken. De smaken en aroma’s van hout en wijn zijn zeer sterk aanwezig in dit bier. Het past dan ook ideaal bij een kaasbuffet. Het is immers wetenschappelijk bewijzen dat bier beter bij kaas dan wijn past. Door de combinatie van CO² en grotere slokken wordt de mond beter gespoeld. Ook bevat bier meestal minder alcohol dan wijn.”

Piet heeft met het oog op de feestdagen verschillende milieuvriendelijke herbruikbare verpakkingen met bier in diverse prijsklasses. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier