Brouwerij De Brabandere opent Brouwershuys in Bavikhove

Chris en Jeanine. © LO
Redactie KW

Ingenieur-brouwer Chris Van Acker en zijn vrouw Jeanine Lust openen vanaf 1 april het Brouwershuys. Het wordt de nieuwe parel aan de kroon van de 125-jarige Brouwerij Bavik, nu Brouwerij De Brabandere.

Het Brouwershuys bevindt zich in de ouderlijke woning uit 1908, van Adolf De Brabandere, stichter van Brouwerij De Brabandere in 1894. Chris en Jeanine wonen er nog steeds. Chris telt 34 dienstjaren bij de brouwerij als ingenieur meester-brouwer. Nu krijgt het echtpaar er zijn eigen Brouwershuys.

Brouwerij De Brabandere opent Brouwershuys in Bavikhove
© LO

“Het ouderlijke huis van Adolf werd gerestaureerd. We bouwden wel een stuk bij als ontvangstlokaal, modern maar met een toets van de bestaande authenticiteit van het oude gebouw”, verlelt Chris. Een voorbeeld daarvan is de bar in de onthaalruimte, gemaakt van oude kisten van Bavikpils. “We hebben een muur ingericht met tientallen oude foto’s die de geschiedenis illustreren: van het kleine koertje in 1894 tot nu. Ook detuin is heringericht.” Ook gastvrouw Jeanine vertelt: “In de woonkamer staan authentieke oude kasten, er hangen portretten van de stichters van Brouwerij Bavik, de stamboom van de familie De Brabandere, er is serviesgoed, enzovoort. Wie wil kan in de woonkamer ook een maaltijd eten: net zoals vroeger een authentieke Vlaamse stoverij, zelf te scheppen uit de pot op tafel“, weet Jeanine.

Brouwerij De Brabandere opent Brouwershuys in Bavikhove
© LO

“We wilden de authenticiteit niet verliezen”

Brouwerij De Brabandere opent Brouwershuys in Bavikhove
© LO

De opening van het Brouwershuys is een belangrijk moment voor Brouwerij De Brabandere. “Voor het eerst in het 125-jarig bestaan opent onze brouwerij de deuren voor het grote publiek. Meer nog, hier krijgen bezoekers een rondleiding door brouwmeester Chris Van Acker.Samen met zijn vrouw Jeanine zorgt hij voor hij een hartelijk en warm onthaal in hun eigen brouwershuis”, duidt zaakvoerder Albert De Brabandere, intussen de vijfde generatie. “Die verjaardag laten we op onze site niet zomaar voorbijgaan. De opening van het Brouwershuys – eigenlijk het bezoekerscentrum van de brouwerij – is een van de hoogtepunten tijdens dit feestelijk jaar. We verwelkomen vanaf 1 april met veel plezier het grote publiek in onze familiebrouwerij. We zijn trots op wat we in 125 jaar bereikt hebben en dat willen we graag aan iedereen tonen.”

Brouwerij De Brabandere opent Brouwershuys in Bavikhove
© LO

Het Brouwershuys is te bezoeken voor groepen op dinsdag, woensdag en donderdag. Tijdens de unieke rondleiding maakt de bezoeker kennis met een bierbrouwerij in volle actie. Het startpunt van de rondleiding is het Brouwershuys.”Deze locatie ademt geschiedenis en laat de bezoeker zich onmiddellijk thuis voelen.” Het gastvrije koppel kijkt heel erg naar deze bijzondere dag. “Mijn vrouw Jeanine en ikzelf kennen de brouwerij van binnen en buiten. Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen en anekdotes die we nu graag willen delen met de bezoekers“, vertelt brouwmeester Chris Van Acker.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier