Broer en zus uit Beveren communiceren met unieke gebarentaal

Logopediste Lieselot Ghekiere, De Vleugels-directeur Bruno Vanbeselaere, Ernest, mama Tine Busschaert, Lilith en papa Ward Appeltans zijn allemaal enthousiast over het SMOG-project. (Foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

Ward Appeltans en zijn echtgenote Tine Busschaert uit de Heirweg kunnen de ‘likes’ op hun Facebookpagina’s en de bezoeken aan hun gloednieuwe website www.smogjemee.be amper volgen. Daarop zien we hoe hun achtjarige dochter Lilith de SMOG-gebaren uitbeeldt waardoor iedereen kan communiceren met Ernest, het vijfjarig zoontje van het gezin.

Ernest Appeltans is het vijfjarige zoontje van Ward en Tine en heeft het syndroom van Down. Toen Ernest drie jaar was, kon hij enkel roepen als hij wilde communiceren. SMOG of spreken met ondersteuning van gebaren bracht echter de oplossing om met Ernest te communiceren.

Thuisbegeleiding

“We leerden in eerste instantie een 90-tal SMOG-gebaren”, begint mama Tine Busschaert. “We hebben ook apps gezocht en cursussen op internet maar bleven eigenlijk een beetje op onze honger zitten. Het was een thuisbegeleidster die ons in contact bracht met De Vleugels in Klerken. Zij had gehoord dat er daar een nieuwe dienst was opgestart en zo kwamen wij in contact met een groep logopedisten die zich specialiseert in SMOG en thuisbegeleiding. Voor ons was dit een droom. Vroeger zou Ernest zeker drie keer per week uit klas worden gehaald voor aangepaste logopedielessen maar nu krijgt hij twee keer logopediebegeleiding door Lieselot in de klas en één keer thuis. Lieselot communiceert in de klas via de SMOG-gebaren en zowel de juffen als de klasgenootjes pikken deze gebaren gretig op.”

Met de GSM

“Op een bepaald ogenblik hadden wij de idee om de SMOG-gebaren in een filmpje te gieten en op het internet te plaatsen”, neemt papa Ward over. “Dochter Lilith was onmiddellijk enthousiast om de gebaren uit te beelden, dus we hadden de actrice al gevonden (lacht). Ik heb dan enkele belichtingslampen gekocht en in mijn ‘man cave’ geplaatst en daar hebben we de filmpjes opgenomen met mijn gsm. Het zijn uiteraard geen professionele opnames maar dat hoeft ook niet. Een stopcontact dat ongewild in beeld komt of een beetje schaduw op het gezicht van Lilith, dat zijn zaken die wij helemaal niet erg vinden.”

“Het lanceringsfilmpje werd maar liefst 115.000 keer bekeken”

“Deze filmpjes willen ook niet hét platform zijn om SMOG aan te leren”, zegt logopediste Lieselot Ghekiere van De Vleugels. “De vzw Gezin en Handicap geeft professionele cursussen SMOG en het is echt wel belangrijk dat mensen dergelijke cursussen volgen. De filmpjes die nu op de website komen, dienen als ondersteuning of geheugensteuntje, om de SMOG-gebaren die men een beetje vergeten is gewoon eens opnieuw te zien.”

Onmiddellijk succes

“Het is wel zo dat alle filmpjes door de logopedisten van De Vleugels bekeken worden voor ze online worden geplaatst. De bewegingen moeten goed zijn. Maar Lilith doet dit schitterend. Er zijn niet veel gebaren die opnieuw moeten opgenomen worden.”

“Wanneer we verleden week de website lanceerden, was dit een direct succes”, lacht mama Tine. “Het lanceringsfilmpje werd maar liefst 115.000 keer bekeken, op Facebook hebben we al meer dan 2.000 volgers en onze website heeft al meer dan 6.000 bezoekers gehad. We hadden dat nooit gedacht. Blijkt dus wel dat er veel nood is om SMOG bij een breder publiek bekend te maken. Lilith heeft nu al 130 SMOG-gebaren opgenomen en ze wil alle 500 basisgebaren opnemen. We zijn dus nog een eindje zoet maar zo lang Lilith het graag doet, gaan we verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier