Broer en zus in de bres voor Kom op tegen Kanker

Hannelore en Jelle met de Martin Ribbons. (Foto NVR)
Redactie KW

Hannelore Hugelier (32) uit de Hulstersestraat in Ooigem en haar broer Jelle organiseren een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Begin maart verloren ze hun vader na een strijd die een half jaar duurde. Nu verkopen Hannelore en Jelle lintjes om wetenschappelijk onderzoek naar kanker te steunen.

In september stelden dokters longkanker vast bij Martin (59), de vader van Hannelore en Jelle. Dat nieuws drong niet direct door. “We konden het niet vatten dat onze vader aan het sterven was. De dokters zeiden dat hij nog vijf jaar te leven had. Een maand later vonden de dokters uitzaaiingen op het bot. Dat heeft hem fel verzwakt, waardoor hij begin vorige maand overleed”, getuigt Hannelore.

Witte lintjes

Een week later werd Martin begraven. Daar verkochten zijn kinderen al lintjes. “We vonden dat we iets moesten doen. De wetenschap heeft onze papa niet geholpen, maar wij kunnen nu anderen helpen. Andere mensen mogen hun ouders niet op zo’n jonge leeftijd verliezen. We besloten op de begrafenis lintjes uit te delen in ruil voor een vrije bijdrage. Daar zamelden we al 250 euro in. Wit is de kleur van longkanker, geel van botkanker, maar we willen het onderzoek naar alle kankers steunen. Het is een vreselijke ziekte waarvan iedereen wel één slachtoffer kent”, legt Jelle uit.

“De wetenschap heeft onze papa niet geholpen, maar wij kunnen nu anderen helpen”

Enkele weken na de begrafenis namen Hannelore en Jelle de draad weer op. Ze besloten weer lintjes bij te maken. “Het bedrijf waar onze vader werkte, steunt elk jaar een goed doel. Ze vroegen ons lintjes te mogen verkopen. We besloten dus onze actie verder te zetten en het lintje de Martin Ribbon te dopen, naar analogie met de Pink Ribbon die voor de strijd tegen borstkanker staat”, zegt Hannelore.

“Onnozelaar”

Martin heeft niet geweten dat zijn kinderen de actie zouden beginnen. “Hij zou net hetzelfde doen voor ons, als wij ziek waren geweest. Hij kon nooit stilzitten en was er altijd voor ons. Hij wou ons niet ongelukkig zien. Hij maakte grapjes tot op het einde van zijn strijd. Hij liet nooit merken dat hij ziek was of pijn had”, geeft Jelle aan. “Papa was een goede toneelspeler en hij richtte ook een toneelgroep in Aalbeke op”, glimlacht Hannelore. “Eigenlijk was hij in het echte leven ook een onnozelaar. Je wist nooit of hij onnozel deed of serieus was. Zo kende iedereen hem.”

Het verhaal van de Martin Ribbon stopt dus niet. “We hebben een Facebookgroep gemaakt en al veel reacties gekregen. Handelaars en uitbaters van cafés gaven zelf al aan ons te willen steunen en een plaatsje voor een bokaal lintjes te voorzien. We zijn blij dat we dit project kunnen verderzetten en Kom op tegen Kanker steunen”, aldus Hannelore en Jelle.

(NVR)

Voor een lintje vragen Hannelore en Jelle een bijdrage van 2 euro. Bijdragen storten kan op het exclusieve rekeningnummer BE73 7350 5044 7260. Meer info op de Facebook-groep De Martin Ribbon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier