Britten willen ferry snel, Oostende twijfelt

11/01/19 om 07:00 - Bijgewerkt op 10/01/19 om 16:52

Start de ferryverbinding Oostende-Ramsgate op 29 maart? Als het van rederij Seaborne Freight afhangt wel. Ook de Britse overheid ziet Ramsgate maar al te graag als uitwijkhaven mocht Dover overstelpt worden met vrachtwagens bij een harde Brexit. Ondanks een subsidie van 13,8 miljoen pond (ruim 15,3 miljoen euro) van de Britse overheid wekt de nieuwe rederij aan de andere kant van de Noordzee maar weinig vertrouwen. Ook niet bij burgemeester Bart Tommelein. "Als Oostendenaar wil ik ook graag de ferry terug, maar de beloofde financiële garanties zijn er nog altijd niet. Ik neem volgende week zelf poolshoogte in Ramsgate."

Oud-burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) kondigde de nieuwe ferrylijn al aan in oktober 2017, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de toen beloofde startdatum van 1 maart 2018 ligt ondertussen bijna een jaar achter ons en nog zijn de contracten tussen de havens van Ramsgate en Oostende niet ondertekend. Meer zelfs: ook al zijn er werken aan de gang, de haven van Ramsgate is niet klaar om ferryschepen te ontvangen, zo vertelde havenschepen Beverly Martin deze week aan de BBC. En dat terwijl de Britse overheid nu plots haast maakt. Als het Brexit-akkoord met de Europese Unie niet goedgekeurd raakt, komt er op 29 maart een harde Brexit, met strenge douanecontroles en een verkeerschaos in Dover tot gevolg. Er is al sprake van files tot liefst zes dagen en dus ellenlange rijen vrachtwagens. Daar willen de Britten zich nu te elfder ure op voorbereiden. Onder meer met een subsidie voor Seaborne Freight, de maatschappij die al meer dan een jaar zegt te werken aan de nieuwe ferrylijn naar Oostende.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!