Britten doen pelgrimstocht naar Ieper na 90 jaar nog eens over

07/08/18 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:12

Woensdag zullen 2.200 Britten en leden van The Royal British Legion in het West-Vlaamse Ieper een groots herdenkingsevenement bijwonen. Enerzijds herdenken ze het slot van de Eerste Wereldoorlog, anderzijds vieren ze de 90ste verjaardag van de 'Great Pilgrimage', een Britse pelgrimstocht naar de Europese slagvelden in 1928.

Britten doen pelgrimstocht naar Ieper na 90 jaar nog eens over

2.200 leden van The Royal British Legion zullen tegen de middag verzamelen nabij de Lakenhalle. © BELGA

In juni 1918 valt het Duitse lenteoffensief stil en zijn het de geallieerde troepen die steeds vaker ten aanval trekken en de Duitse troepen uitputten. In juli zorgde de Tweede Slag van de Marne voor een kantelpunt en op 8 augustus, woensdag precies honderd jaar geleden, dringen de Britten de Duitsers opnieuw in het verlies nabij Amiens aan de Somme. Generaal Erich Ludendorff noemde het verlies 'Dies Ater', of de zwartste dag voor het Duitse leger. 8 augustus werd later bekend als het begin van het Honderddagenoffensief dat pas op 11 november zou eindigen.

Niet enkel het begin van het einde van de oorlog wordt door de Britten herdacht, maar ook de 90ste verjaardag van de 'Great Pilgrimage'. Tien jaar na het einde van de Grote Oorlog organiseerde The Royal British Legion voor duizenden veteranen, oorlogsweduwen en familieleden een pelgrimstocht aan de slagvelden van de Slag aan de Somme en de Ieperboog. 11.000 Britten trokken toen het Kanaal over voor die herdenking. De apotheose was een tocht door Ieper richting de toen gloednieuwe Menenpoort op 8 augustus. Deze tocht wordt woensdag opnieuw georganiseerd.

1.100 vlaggen en bloemenkransen

2.200 leden van The Royal British Legion zullen tegen de middag verzamelen nabij de Lakenhallen en met 1.100 vlaggen, symbolisch voor de 11.000 pelgrims in 1928, richting de Menenpoort trekken voor een herdenkingsdienst om 13 uur. Er zullen ook 1.100 bloemenkransen worden meegenomen.

Na de middag zullen er enkele activiteiten worden georganiseerd op de Ieperse Grote Markt.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!