Brits koppel opent vintagewinkel in… Wakken

Stephen (64) en Rosemary Maddock (71) voelen zich helemaal thuis in de Molenstraat. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Ze zijn twee vreemde eenden in de bijt, toch voelen Stephen (64) en Rosemary Maddock (71) zich helemaal thuis in Wakken. Het Britse koppel baat sinds kort vintage- en antiekwinkel Millstreet Vintage uit in de Molenstraat 37. Na omzwervingen in Engeland en Frankrijk kwamen ze in België terecht. “Al vrezen we door dat hele Brexit-gedoe voor onze toekomst hier”, klinkt het wat bezorgd.

Het koppel leerde elkaar in 1984 in het Verenigd Koninkrijk kennen. “Ik woonde alleen en had een kamer te huur”, begint Rosemary hun verhaal. “Stephen was een van de eersten die reageerde, maar ik was toch op mijn hoede. Ik vroeg raad aan mijn moeder en die zei ‘als hij ok klinkt, zou ik het er op wagen’ en zo geschiedde. (lacht) De vonk sloeg al snel over en van het een kwam het ander.”

Stephen en Rosemary baatten lange tijd een eigen café uit en huurden later ook een pand in een typisch Britse antiqueshop. “Toen al – we praten over begin jaren 90 – hadden we een eigen webshop met klanten over de hele wereld“, herinnert Stephen zich. “Alleen was de huurprijs belachelijk hoog en dus moesten we er niet lang over nadenken toen een bevriend koppel ons vroeg om mee naar Frankrijk te emigreren.”

Moeilijke taal

Na drie jaar keerde het koppel terug naar Engeland. “Maar we konden er niet meer aarden”, zucht Rosemary. “De mentaliteit van ‘eilandbewoners’ die Europeanen de Britten aanwrijven, werd ons pas echt duidelijk toen we zelf enkele jaren in het buitenland leefden. We besloten weer naar het Europese vasteland te trekken, maar Frankrijk was geen optie meer omwille van de taalproblemen. We besloten naar België te verhuizen omdat inwoners hier makkelijker Engels spreken. Het grote voordeel hier is dat de televisieprogramma’s niet gedubd worden. We spreken zelf ook een mondje Nederlands, maar het blijft een moeilijke taal. We verhuisden naar Aarsele, waar Stephen een job als distributeur van reclamebladen aannam. Later maakten we de oversteek naar Wakken en sinds januari baten we hier in de Molenstraat onze vintage- en antiekwinkel uit.”

Het grote voordeel hier is dat de televisieprogramma’s niet gedubd worden

Het koppel palmde een voormalige fietsenwinkel in. “Ondertussen is de hele zaak netjes omgebouwd”, zegt Stephen. “In september vorig jaar heeft de Belgische overheid de regels versoepeld voor buitenlanders die in België een eigen zaak willen opstarten, dus hebben we onze kans gegrepen en zijn we Millstreet Vintage gestart.”

Verplichte terugkeer?

We verkopen originele stukken, vooral tweedehands uit de jaren 50, 60 en 70″, vertelt Rosemary. “Veel inkopen moeten we niet doen. In de loop der jaren hebben we een mooie voorraad opgebouwd. Verder verkopen we nog steeds online, maar dan via het platform Etsy. Ons aanbod varieert van origineel Engels porselein en lichtarmaturen tot linnen en klein meubelair. De collectie wisselt regelmatig.”

We schamen ons nog steeds voor de Brexit-beslissing van de helft van onze landgenoten

Hoewel Rosemary en Stephen door de Wakkenaars heel hartelijk zijn ontvangen, blijven ze op hun hoede voor de gevolgen van de Brexit. “We volgen dat debat met argusogen”, zuchten ze. “Het is een ramp dat het tot een Brexit moest komen. We schamen ons nog steeds voor die beslissing van de helft van onze landgenoten. Zelf zijn we vooral bang voor de gevolgen van een no deal. Als de Britse overheid en de Europese Unie niet tot een akkoord komen, zal dat veel chaos veroorzaken. We vrezen dat het in dat geval heel moeilijk wordt voor ons om ons vrij in de Europese Unie te verplaatsen. In het ergste geval mogen we hier misschien niet meer werken en zijn we verplicht terug te keren naar Engeland, terwijl we daar met niemand nog een band hebben. We houden dus ons hart vast voor de gevolgen en hopen dat er alsnog een deal uit de lucht valt. We voelen ons enorm welkom in Wakken, het zou spijtig zijn als we dat allemaal moeten weggooien. Ondertussen blijven we dapper voortdoen en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.” (vadu)

De zaak is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 14 tot 17 uur, op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier