Brits-Belgisch offensief tegen illegale migranten in haven van Zeebrugge

Vluchtelingen zien de haven van Zeebrugge als een toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. © BELGA
Redactie KW

België en het Verenigd Koninkrijk voeren de forcing om de alsmaar aanzwellende stroom migranten die het Kanaal willen oversteken, te stoppen. Transmigranten proberen sinds kort ook om vermomd de Zeebrugse haven binnen te dringen.

Gemengde teams van Belgische en Britse agenten werken in de haven van Zeebrugge samen in de strijd tegen illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om enkele tientallen agenten. De Britten leveren daarnaast scanners, software en technisch materiaal om migranten in de laadruimte van trucks op te sporen.

Beide politiediensten wisselen via een centraal platform gestructureerde informatie uit met gegevens over de trafiek, de migratieroutes en de mensensmokkelbendes. Via de Europese politiedienst Europol zijn er bovendien steeds meer gezamenlijke gerechtelijke acties tegen smokkelbendes. De Belgische en Britse vreemdelingendiensten zijn ook zo goed als klaar met een informatie- en ontradingscampagne.

Niet het land van melk en honing

Britse ambtenaren moeten de migranten in België mee helpen overtuigen dat het Verenigd Koninkrijk niet het land van melk en honing is, waar de verblijfspapieren en jobs voor het rapen liggen. “De Britten zitten ermee verveeld dat migranten asiel weigeren in de landen aan de overkant van de Noordzee en dat ze allemaal naar het Verenigd Koninkrijk willen”, meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

(Belga)

Vermomd als havenarbeiders

Transmigranten proberen ook om vermomd de Zeebrugse haven binnen te dringen. De politie trof twee van hen aan in een trailer langs de Kustlaan. De twee hadden kledij van havenarbeiders bij om zich zo onopgemerkt in de haven te kunnen bewegen. Het ging om de typische fluorescerende jassen die dokwerkers dragen tijdens het werk.

Hoe de transmigranten die precies bemachtigden, is niet helemaal duidelijk. Maar wellicht konden ze die uit de kledingcontainers rond de haven halen. Dokwerkers gooiden daar hun oude jassen goedbedoeld in. Maar dergelijke containers worden in Zeebrugge geregeld opengebroken. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier