Brief van de Queen voor belleman Donald uit Ardooie

(Foto EH)
Redactie KW

Belleman Donald Debel was niet weinig verrast toen er een brief in zijn bus lag van Buckingham Palace, de residentie van het Engelse vorstenhuis. “Post van the Queen herself ? Ik wreef me even in de ogen”, zegt Donald Debel.

Onze belleman kreeg van het paleis een uitnodiging om deel te nemen aan de activiteiten rond het einde van de Eerste Wereldoorlog.

“Wereldwijd zullen honderd uitverkoren bellemannen op 11 november iets roepen. Van Amerika tot in Australië, van de Figi-eilanden tot in Scandinavië. Omdat Vlaanderen hét slagveld was waar de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten, werden er drie bellemannen aangeduid om aan dit evenement – dat plaats heeft over de hele wereld – deel te nemen. Het zijn de bellemannen van Gent, Veurne en Ardooie.”

Dezelfde boodschap

Op 11 november wordt over de hele wereld hetzelfde geroepen. Het is een tekst, die door de Engelse Orde der Bellemannen werd opgemaakt. Alleen de begin- en de eindzin zullen van land tot land verschillen. In Engeland begint een roep altijd met ‘Oyz, Oyz, Oyz’. De regels bij ons schrijven voor dat dit hier ‘Aandacht, Aandacht’ moet zijn. De slotzin in Engeland is altijd ‘God save the Queen’. Hier is het ‘Elk zegge het voort, elk zegge het voort’.”

“De tekst die moet omgeroepen worden luidt als volgt : ‘Bellemannen van overal, verheft Uw stem. Herinner je de mannen en de vrouwen uit onze geschiedenis. Herinnert U voor altijd de Wereldoorlog. Wees fier en herinner u deze oorlog voor altijd. Vertrouwen is wat we nodig hebben zodat landen zich verenigen. En dat alle rassen op de wereld elkaar zien als broers”. De roep eindigt met een oproep voor wereldvrede.

Waarom klopt Buckingham Palace aan bij Donald Debel ? “Ik zou het niet weten !

Wellicht zit de Belgische orde hierachter. Misschien omdat ik enkele internationale opdrachten achter de rug heb ? Leuk is dat ook een kleine gemeente als Ardooie geselecteerd is. Over de hele wereld zijn er duizenden bellemannen. Dat ik mee mag roepen is een hele eer en erkenning”, aldus Donald Debel.

Menenpoort in Ieper

Dat de bellenmannen op 11 november een voorname rol krijgen is geen toeval. ‘Tijdens de oorlog was een belleman, vooral in niet bezet gebied, een belangrijk persoon die nieuws verkondigde.

Deze wereldwijde roep is voorzien op 11 november om 19.05 uur. “Bij ons is dat in de vooravond, maar de collega in Nieuw Zeeland zal speciaal uit zijn bed moeten kruipen.” De gemeente is er al van op de hoogte en normaal heeft het plaats aan het monument van de oorlogsslachtoffers. Eén van de drie bellemannen zal zich naar de Menenpoort in Ieper moeten begeven. ‘Maar waar de roep ook zal gebeuren, ik ben trots dat ik erbij ben”, aldus Donald. Na de plechtigheid krijgen alle honderd bellemannen een perkament, ondertekend door de Queen.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier